Vezi o rață sau un iepure? Oamenii de știință au explicat ce dezvăluie răspunsul despre personalitatea ta
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Vezi-o-rata-sau-un-iepure_-Oamenii-de-stiinta-au-explicat-ce-dezvaluie-raspunsul-despre-personalitat.jpg)
Imaginea celebră care pare a fi atât o rață, cât și un iepure, în funcție de cum o privești, continuă să fascineze internauții și psihologii deopotrivă. Cunoscută din 1892, când a fost publicată pentru prima dată într-o gravură germană, această iluzie optică a devenit în ultimii ani un fenomen viral, fiind adesea folosită ca un „test” de personalitate. Însă, un nou studiu științific scoate la iveală adevărul din spatele interpretărilor populare.
Adevărul despre „ce vezi prima dată”
Timp de ani buni, s-a susținut că cei care văd mai întâi o rață sunt persoane optimiste și stabile emoțional, în timp ce cei care văd un iepure ar fi înclinați spre amânare. Psihologul Richard Wiseman de la Universitatea din Hertfordshire, împreună cu Caroline Watt de la Universitatea din Edinburgh, a decis să verifice aceste afirmații printr-un studiu riguros.
Echipa a recrutat 300 de participanți cu vârste între 18 și 79 de ani, cărora le-au fost prezentate patru imagini ambigue – printre care și faimoasa iluzie iepure-rață. Aceștia au fost rugați să noteze ce au văzut prima dată, iar ulterior au completat chestionare psihologice ce au evaluat aspecte precum optimismul, amânarea, stilul de gândire și capacitatea de luare a deciziilor.
Mituri digitale vs. rezultate științifice
Rezultatele obținute au demontat o mare parte dintre interpretările care circulă pe rețelele sociale.
„Constatările susțin foarte puțin din afirmațiile populare online. Acestea constituie un nou tip de mit psihologic”, a declarat profesorul Wiseman.
Spre exemplu, nu a fost găsită nicio corelație între a vedea prima dată rața și tendința de a amâna deciziile, sau între perceperea anumitor forme și a fi o persoană mai atentă la detalii.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit și unele legături reale între percepție și trăsături de personalitate. Participanții care au văzut iepurele mai întâi au demonstrat tendințe spre deschidere, sociabilitate, meticulozitate și conștiinciozitate. Pe de altă parte, cei care au perceput prima dată rața au obținut scoruri mai mici la stabilitatea emoțională și optimism.
Percepție și personalitate: între curiozitate și știință
Studiul, publicat în revista PeerJ, demonstrează că există totuși o bază științifică parțială în ideea că percepția imaginilor ambigue poate reflecta anumite caracteristici psihologice. Totuși, exagerările și generalizările răspândite pe internet nu au un fundament real.
„Cercetările viitoare ar trebui să exploreze de ce aceste interpretări simpliste sunt atât de populare, în ciuda lipsei de acuratețe”, conchid Wiseman și Watt.
Astfel, iluzia iepure-rață nu este complet lipsită de semnificație psihologică, dar nici nu poate fi folosită ca test de personalitate valid. Ea rămâne mai degrabă un exemplu fascinant de cum creierul uman poate percepe diferit aceeași imagine, în funcție de factori subtili și, uneori, de caracteristici individuale.