07 mart. 2025 | 17:08

În ultimii 5 ani, prețurile apartamentelor noi au crescut cu peste 50% în București

BANI
În ultimii 5 ani, prețurile apartamentelor noi au crescut cu peste 50% în București

Piața imobiliară rezidențială din capitală se caracterizează printr-o creștere importantă a prețurilor pe segmentul locuințelor noi. Dacă analizăm graficul ultimilor cinci ani, constatam că apartamentele noi au consemnat o creștere importantă.

În ultimii 5 ani, prețurile apartamentelor noi au crescut cu peste 50% în București. Chiar și anul trecut, piața imobiliară rezidențială a înregistrat cifre importante.

Apartamentele vechi pierd teren în fața celor noi

Specialiștii susțin că prețurile apartamentelor noi s-au majorat pentru că se bucură de o cerere în creștere din partea populației. Dacă înainte, cumpărătorii se orientau către locuințele vechi datorită faptului că acestea erau disponibile în zonele centrale, astăzi noile proiecte rezidențiale construite în zone de top înregistrează un interes tot mai mare.

„În ultimii 5 ani, dacă ne uităm la București, prețul apartamentelor noi a crescut cu peste 50%, iar în cazul proiectelor în anumite zone creșterea a fost chiar și mai mare de atât. Până acum destul de mulți ani, apartamentele vechi erau căutate pentru că aveau o locație foarte bună. Acum, acest avantaj a dispărut, întrucât noile proiecte au venit în zone centrale și au adus un mix de utilități, făcând ca aceste unități să fie cele mai căutate.

Diferența dintre apartamentele vechi și cele noi a crescut accentuat în ultimii ani. Chiar dacă oferta de apartamente noi scade, vedem o diferență mare între cele noi și cele vechi. Diferența de calitate între ce se construiește azi și ce s-a construit acum 50 de ani este foarte mare”, a explicat Gabriel Blăniță, conform Finzoom.

Conform specialiștilor, piața își menține un ritm dinamic și nu numai pe zona rezidențială, ci și pe cea comercială, revenind în forță proiectele pentru marile centre comerciale, de exemplu.

„2024 a fost un an cu o dinamică pozitivă – au fost livrați 170.000 mp, ușor în scădere față de anul precedent, când am avut un record. Însă a fost peste media celor 10 ani. Piața rămâne dinamică – ne așteptăm ca anul acesta să avem peste 200.000 mp, deci cererea și apetitul sunt, în continuare, ridicate.

Vedem o revenire a proiectelor de tip mall. Anul trecut Piteștiul a fost un proiect vedetă. Un oraș de talie medie, sub 150.000 locuitori, dar care confirmă efervescența din partea de retail și cererea ridicată. Ne așteptăm ca și Bucureștiul, pe lângă extinderea Promenada, să mai aducă proiecte de anvergură, modernizări sau extensii ale proiectelor actuale. Nu va fi un an ușor, însă. Avem un deficit al balanței de plăți în creștere, un nivel al inflației ridicat. Consumul a avut, cu toate acestea, o creștere frumoasă”, a declarat Liana Dumitru în deschiderea panelului.