Explorarea spațiului, pe repede înainte în 2025. Anul trecut am lansat o rachetă la 34 de ore, anul acesta va fi și mai aglomerat
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/racheta-in-spatiu-spacex.jpg)
Industria aerospațială a continuat să bată recorduri și în 2024, cu 259 de lansări globale, ceea ce înseamnă că o rachetă a fost lansată la fiecare 34 de ore. Această creștere spectaculoasă a fost analizată în raportul The Space Report, realizat de Space Foundation, care estimează că ritmul se va accelera și mai mult în 2025.
Creșterea numărului de lansări este determinată de companiile private, care își extind activitățile, dar și de eforturile guvernelor din întreaga lume de a dezvolta capabilități independente de lansare. Europa, în special, se pregătește pentru un an aglomerat, cu debutul unor noi rachete în Franța, Germania și Marea Britanie.
„Există motive solide să credem că economia spațială va continua să crească. Unul dintre cele mai bune moduri de a susține această creștere este dezvoltarea unor capacități de lansare mai accesibile pentru mai mulți actori”, a declarat Heather Pringle, CEO al Space Foundation.
SpaceX domină lansările, dar competiția crește
SpaceX a fost principalul motor al lansărilor spațiale în 2024, cu 132 de zboruri Falcon 9, reprezentând mai mult de jumătate din toate lansările globale. Majoritatea acestor lansări (aproximativ 90) au fost dedicate rețelei de sateliți Starlink, care a ajuns la peste 4 milioane de utilizatori și este estimată să genereze 11,8 miliarde de dolari în venituri în 2025.
Creșterea activității militare în spațiu este un alt factor care a dus la intensificarea lansărilor. Numărul de sateliți militari lansați anul trecut a crescut cu 86%, în special datorită rețelei Starshield, dezvoltată de SpaceX pentru Pentagon.
SUA a dominat piața lansărilor spațiale, depășind China în raport de 2 la 1, dar și Rusia și-a crescut semnificativ prezența orbitală. Moscova a trecut de la 21 de sateliți lansați în 2023 la 98 în 2024, mulți dintre aceștia fiind folosiți pentru monitorizarea Rutei Mării Nordului și a altor zone maritime strategice.
2025: Un an și mai aglomerat în lansări
Numărul lansărilor este așteptat să crească și mai mult în 2025, odată cu debutul unor noi rachete și programe spațiale ambițioase:
- Blue Origin a realizat în sfârșit zborul inaugural al rachetei New Glenn, intrând astfel în competiție directă cu Falcon 9 de la SpaceX.
- Proiectul Kuiper, rivalul Amazon pentru Starlink, va începe testele inițiale cu primii sateliți.
- Dream Chaser, avionul spațial reutilizabil al Sierra Space, va efectua primul său zbor către Stația Spațială Internațională, lansat de o rachetă Vulcan.
- Rocket Lab va lansa prima sa rachetă Neutron, concepută pentru a concura direct cu Falcon 9.
Europa are și ea un an important:
- Franța va lansa Zephyr, racheta dezvoltată de compania Latitude.
- Germania pregătește RFA One, de la Rocket Factory Augsburg, după ce prima treaptă a fost distrusă într-un test static.
- Marea Britanie va testa Orbex Prime, iar Skyrora din Scoția va lansa Skylark L.
De asemenea, Australia va avea prima sa rachetă fabricată local, Eris, lansată de Gilmour Space.
Toate aceste lansări demonstrează că țările își doresc independență în accesul la spațiu, iar companiile private devin actori principali în această nouă cursă spațială.
Spațiul devine din ce în ce mai comercial
Într-un an extrem de dinamic, una dintre marile schimbări este creșterea numărului de misiuni comerciale. Din ce în ce mai multe companii private își dezvoltă rețele de sateliți, iar guvernele colaborează cu sectorul privat pentru a reduce costurile.
Pentru a facilita acest boom, Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) din SUA a alocat mai mult spectru pentru lansările comerciale și a introdus proceduri simplificate pentru autorizarea acestora.
Această decizie permite companiilor să lanceze rachete fără a mai solicita aprobări individuale, accelerând procesul birocratic.
Ce înseamnă toate acestea pentru viitor?
Dacă ritmul actual se menține, 2025 ar putea deveni cel mai aglomerat an din istoria explorării spațiale. Companiile private sunt acum forța dominantă, iar noile rachete care își fac debutul vor contribui la reducerea costurilor și creșterea accesibilității lansărilor spațiale.
Industria aerospațială nu mai este doar despre NASA, SpaceX sau Rusia, ci despre un ecosistem global în care tot mai multe țări și companii concurează pentru acces la orbită și dincolo de aceasta.
Cu misiuni pe Lună, sateliți 5G, rachete reutilizabile și noi tehnologii de explorare, 2025 promite să fie un an revoluționar pentru omenire în cucerirea spațiului, conform The Space Report.