După ce șeful Salvamont Predeal a fost atacat de urși, trusa de urgență a salvatorilor se va schimba. Cu ce au cerut aceștia să fie dotați EXCLUSIV
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/04/Dupa-ce-seful-Salvamont-Predeal-a-fost-atacat-de-ursi-trusa-de-urgenta-a-salvatorilor-se-va-schimba.webp)
După incidentul grav din 30 martie, în care Mihai Marina, șeful Salvamont Predeal, a fost atacat de o ursoaică în timp ce se afla în misiune, salvamontiștii români au luat decizia de a-și adapta trusele de urgență la noile riscuri.
Șeful Salvamont România: „Avem nevoie de un răspuns din partea autorităților, cât nu e prea târziu”
„Pe lângă ce le-am cu noi în mod constant pentru a ne face treaba cât mai bine, după incidentul cu ursoaica de la Predeal nu mai uităm să punem în trusa noastră sprayuri și petarde. Ba chiar luam în calcul să propunem forurilor de conducere să ni se permită si portul armelor cu bile, întrucât e evident că avem de-a face cu urși care și-au schimbat total comportamentul.
În 40 de ani de meserie, cât am urcat pe munte, am văzut numai funduri de urși. În ultimele luni, mai ales după ce au transferat și în zona Gorjului urși cerșetori din Busteni, totul s-a schimbat”, a declarat în exclusivitate pentru playtech.ro Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.
El trage un puternic semnal de alarmă spune ca ceva trebuie schimbat în ceea ce privește situatia salvamontistului român, care se vede mai nou pus în situația de a înfrunta animale sălbatice cu mâinile goale.
„Înțelegem grija societății pentru animalele salbatice. Dar pare că nimeni nu se mai gândește la cât valorează o viață umană, în balanță cu orice altceva. Pe scurt, a crescut mult numărul șacalilor, al lupilor, dar și al urșilor.
Multe animale și-au schimbat modul de a trăi și și-au schimbat și habitatele, fiindcă s-au produs mutații și în natură. Unele prin intervenția omului, dar altele, nu, în ciuda cârcotelilor unora sau altora, mai mult sau mai puțin declarați influenceri. Avem nevoie de un răspuns din partea specailiștilor și al administrației centrale, acum cât nu e prea târziu. În plus, nu suntem asigurați pentru a înfrunta situații cum a fost cea a cărui victimă a căzut colegul nostru din Predeal”, spune același Cornoiu.
În opinia sa, o viață de om nu poate fi pusă în niciun caz în balanță cu cea a unui urs sau a oricărui alt animal.
„Intrăm în ture mult mai stresați”
„Ceva trebuie făcut. De când cu povestea de la Predeal intrăm în ture mult mai stresați. Noi eram până mai ieri atenți să facem marcaje și trasee montane. Și nu aveam niciun fel de frică să scuturăm tufele de afine și de mure în căutarea vreunui om pierdut pe munte, dar lucrurile s-au schimbat. Prea mulți ursi din zona Buștenilor au fost strămutați. Iar ăștia nu mai au frică de oameni!
Dimpotrivă, au învățat să caute hrană in preajma oamenilor. Nu știm ce le-a schimbat comportamentul de au părăsit padurea. E Valea Prahovei prea strâmtă și pentru om, și pentru urs, se fac prea multe grătare de mici, habar nu avem, dar știm că așa nu se mai poate! Chiar nu se întreabă nimeni de ce asemenea incidente apar regulat doar în anumite zone ale țării?”, spune tot Sabin Cornoiu.
„Faceți orice ca să vă salvați viața!”
El susține și că ursul, un animal puternic prin natura sa, știe că omul este inferior din punct de vedere fizic și ca atare nu mai are niciun fel de teamă în a-l ataca:.
„Lumea trebuie să știe că vremurile în care răzeșii Vrâncioaiei se luau la trântă cu ursul a trecut! Acum suntem zero în fața lor și sfatul meu către turiștii care dau nas în nas cu ursul e următorul: Faceți orice ca să vă salvați viața!”.
Cât despre soarta colegului lor, Mihai Marina, Cornoiu susține că acesta e departe de a fi depasit momentul crizei.
Medicii sunt în continuare rezervați. Omul acela avea toracele, traheea, fața, desfigurate, când a fost găsit inconștient. Plus, nu știu câte vase de sânge deschise de furia animalului. Nimeni nu știe de fapt ce s-a întâmplat în ceasul acela blestemat.
Dacă organismul îi va rezista și noi toți îi ținem pumnii strânși, vor urma luni de refacere și de operație pentru a încerca să i se redea aspectul de om normal. În plus, el era stâlpul casei sale, iar familia are și ea de înfruntat o perioadă foarte, foarte grea.
Ne e greu să ne gândim la viitor, foarte greu. Suntem o mână de oameni cei de la Salvamont, circa 300, obișnuiți să trecem prin provocări, nu doar prin lucruri normale, ca toți ceilalți, dar avem și noi limite!”, a conchis același Sabin Cornoiu.