Cel mai mare iceberg din lume va deveni istorie. Așa vezi cum ne afectează schimbările climatice
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/cel-mai-mare-iceberg-din-lume.jpg)
Icebergul A-23A, considerat cel mai mare din lume, se confruntă cu o degradare accelerată care îl va duce, cel mai probabil, spre dispariție în lunile următoare.
Blocul masiv de gheață s-a desprins din platforma de gheață Filchner, în Antarctica, în anul 1986, dar nu și-a început imediat migrația. A rămas ancorat de fundul oceanului în Marea Weddell timp de aproape 40 de ani, în apropierea continentului de origine.
Situația s-a schimbat radical în 2023, când A-23A a reușit în cele din urmă să se desprindă complet și să pornească la drum, scrie publicația IFLScience.
Spre deosebire de majoritatea icebergurilor care urmează o rută previzibilă spre nord, acest gigant a avut o traiectorie atipică.
În loc să fie purtat de curenții care conduc peste 90% din icebergurile antarctice spre Atlanticul de Sud, A-23A a fost prins într-un fenomen spectaculos de rotație, executând 15 rotații între martie și noiembrie 2024 într-o zonă cunoscută sub numele de coloana Taylor, situată la nord de Insulele Orkney de Sud.
După luni întregi de rotație relativ stabilă, icebergul a reușit să iasă din acel vortex în noiembrie. Potrivit specialiștilor, o mică perturbare în sistem ar fi putut modifica dinamica mișcării, oferindu-i o cale de evadare.
Eliberat, icebergul a accelerat surprinzător pentru un bloc de gheață de asemenea proporții, parcurgând aproximativ 240 de kilometri într-o lună.
O destrămare inevitabilă
După ce a călătorit spre nord-est, A-23A s-a apropiat periculos de apele mai calde din jurul insulei South Georgia, o zonă frecvent tranzitată de iceberguri aflate în derivă.
Începând din martie 2025, icebergul a rămas practic blocat în apropierea insulei, fiind foarte probabil ca baza sa să se fi fixat pe o platformă submarină.
Deși staționează, nu a fost deloc stabil: în decurs de doar două luni, a pierdut peste 360 de kilometri pătrați din suprafață, echivalentul unei suprafețe duble față de orașul Washington.
NASA a monitorizat constant fenomenul
NASA a monitorizat vizual procesul de fragmentare, semnalând apariția unei benzi de resturi de-a lungul marginii nordice, indicând un proces accelerat de „eroziune de margine”, favorizat de mai multe zile cu soare și temperaturi peste medie. La aproape 55° latitudine sudică, A-23A a părăsit de mult zona apelor reci care l-au menținut stabil timp de decenii.
Deși încă deține titlul de cel mai mare iceberg activ din lume, statutul său este amenințat. La 16 mai, A-23A avea doar 29,2 kilometri pătrați mai mult decât rivalul său cel mai apropiat, D15A. Dacă ritmul actual de topire continuă, este de așteptat ca A-23A să își piardă curând supremația.
NASA consideră că finalul icebergului este, practic, inevitabil. „Peste 90% dintre icebergurile antarctice urmează aceeași cale și toate au dispărut în cele din urmă”. Soarta lui A-23A este, așadar, aproape pecetluită.