Câți bani trebuie să ai, mai nou, ca să fii bogat. Un milion de euro nu mai aduc fericirea, conform unui ultim studiu
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/01/Cati-bani-trebuie-sa-ai-mai-nou-ca-sa-fii-bogat.jpg)
S-a aflat acum câți bani trebuie să ai, mai nou, ca să fii bogat! Când te gândești la ce înseamnă să fii bogat, probabil că îți vin în minte imagini specifice: o persoană pe un iaht, purtând un ceas Rolex și savurând șampanie și caviar.
Câți bani trebuie să ai, mai nou, ca să fii bogat
Dacă încerci să definești ce înseamnă cu adevărat să fii „bogat,” conceptul devine mai abstract. Nu există o sumă exactă de bani sau un bun fizic care să stabilească, fără dubii, această stare. De fapt, dacă ești considerat bogat sau nu depinde în mare măsură de raportul dintre veniturile și activele tale în comparație cu averea altor persoane din jurul tău. De exemplu, pentru a determina dacă venitul tău este considerat mic sau ridicat, Centrul de Cercetare Pew ia în considerare cât câștigi în raport cu cei care trăiesc în aceeași zonă, având o familie de dimensiuni similare.
Nu există o definiție universală pentru a fi bogat, dar există câteva repere acceptate. Un economist ar putea spune că o persoană este bogată dacă deține capital, adică active fizice sau financiare care îi generează venituri, cum ar fi investițiile sau echipamentele de afaceri. Pentru alții, bogăția se definește printr-un venit, o avere netă sau o putere de cumpărare suficientă pentru a acoperi cu ușurință toate nevoile pe întreaga durată a vieții.
Totuși, suma de bani necesară pentru a atinge această stare variază semnificativ în funcție de locație. De exemplu, deținerea unui automobil poate fi un indicator al bogăției. În multe locuri, precum Statele Unite, o mașină este o necesitate pentru accesul la locuri de muncă bine plătite. Însă, în majoritatea țărilor lumii, aceasta este considerată un lux.
Conform acestui standard, majoritatea americanilor sunt bogați, deoarece 86% dintre aceștia dețin un autoturism. În schimb, în alte țări dens populate, cum ar fi China, rata de deținere a automobilelor este de 22%, iar în India este de doar 3%.
Ce înseamnă să fii bogat în America?
În Statele Unite, există oameni care sunt bogați din toate punctele de vedere (poate îți vin în minte anumiți CEO din domeniul tehnologiei). Potrivit unui sondaj realizat de Charles Schwab, americanii cred că o avere netă medie de 2,5 milioane de dolari este necesară pentru a fi considerat bogat, o creștere de 14% față de 2023.
Pentru majoritatea oamenilor, însă, bogăția este relativă. De exemplu, dacă ai un salariu de 208.152 de dolari pe an, te situezi în top 10% al câștigătorilor din SUA, conform ZipRecruiter. Deși acest venit este de peste trei ori mai mare decât cel al unui angajat american mediu, nu este suficient pentru a cumpăra o casă la preț mediu în state precum Massachusetts, Hawaii sau California, conform Realtor.com.
În plus, factori precum datoriile, siguranța locului de muncă, dimensiunea familiei și cheltuielile medicale pot influența dacă ești cu adevărat stabil financiar – ca să nu mai vorbim de faptul că bogăția nu garantează fericirea.
Cum să-ți crești averea
Deși nu există o rețetă universală pentru a deveni bogat, poți urma câteva principii de bază pentru a-ți ușura drumul.
- Planifică moștenirile
Mulți americani cred, în mod eronat, că moștenirea lor este prea mică pentru a merita planificare. Lipsa planificării poate contribui la disparități financiare continue. Moștenirea este impozitată la o rată mai mică decât venitul câștigat, oferind o șansă de a-ți crește averea.
- Ia în considerare relocarea
Mutarea într-o zonă cu un cost de trai mai mic poate reduce cheltuielile cu până la 50% sau mai mult, eliberând venituri suplimentare pentru investiții.
- Concentrează-te pe creșterea veniturilor
Educația superioară rămâne unul dintre cele mai bune mijloace de a câștiga venituri mai mari. Conform Biroului de Statistică a Muncii, persoanele cu studii superioare câștigă semnificativ mai mult decât cele fără diplomă universitară.
- Evită datoriile cu dobândă mare
Datoriile cu dobândă mare, cum ar fi cele de pe cardurile de credit, sunt o capcană financiară majoră. Dobânda medie anuală a cardurilor de credit este de aproximativ 23%, mult peste randamentele investițiilor pe termen lung.
- Generează venit pasiv
Veniturile pasive, cum ar fi cele obținute din investiții, dobânzi sau închirieri, pot spori semnificativ averea fără a fi nevoie de muncă activă.