22 mai 2025 | 23:23

Când vă împrumutați de la bănci aduceți de acasă cât mai mulți bani! Sfaturi neașteptate pentru românii dornici de credite chiar și-n această perioadă

BANI
Când vă împrumutați de la bănci aduceți de acasă cât mai mulți bani! Sfaturi neașteptate pentru românii dornici de credite chiar și-n această perioadă
Avans mare la creditul ipotecar

Nevoia de creditare va exista, indiferent de nivelul dobânzilor. Oamenii și firmele au nevoie de finanțare pentru diferite proiecte, cheltuieli și investiții, iar perioada pe care o traversăm acum nu face excepție. Deși contextul economic e unul destul de delicat, iar dobânzile sunt ridicate, numeroși consumatori doresc să acceseze un credit. Cea mai bună recomandare pentru ei este să aducă de acasă cât mai mulți bani, adică să dispună de un avans cât mai mare în cazul creditelor ipotecare, de exemplu.

Experții în finanțe ne explică faptul că, plătind un avans mai mare, practic îți ușurezi semnificativ anii de rambursare ce vor urma.

Deși ai fi tentat să dai cât mai puțini bani la început și să accesezi o sumă cât mai consistentă din bancă, indicat este să fac exact contrariul. Să dispui de un avans cât mai generos posibil, în măsura în care nu te destabilizezi financiar, și să accesezi o sumă rezonabilă. E important să menții acest echilibru economic în bugetul personal, aspect ce îți va aduce rate mai mici, fiindcă vei avea dobânzi mai reduse, dar posibil și o perioadă de rambursare mai scurtă.

La ce să fii atent atunci când mergi la bancă să iei un împrumut?

Vrei să-ți cumperi o locuință? Nu visa direct la penthouse, ci uită-te realist la ce îți permiți! Primul pas e să afli cât te lasă banca să împrumuți – adică să îți analizezi eligibilitatea. După asta, calculezi cât ești dispus să dai din buzunar ca avans.

Atenție! Avansul nu e o cheltuială pierdută. E, de fapt, partea ta de casă care nu stă sub ipotecă. Cu cât pui mai mult, cu atât iei mai puțin de la bancă, ai rate mai mici și poate chiar termini creditul mai repede.

„Recomandarea mea a fost întotdeauna ca prima oară să te uiți la ce poți să cumperi, nu la ce ai vrea să cumperi. Drept urmare, mai întâi mă uit la profilul meu de eligibilitate, să văd la ce sumă mă încadrez. După ce aflu suma, trebuie să văd cât sunt dispus să pun în avans.

Aici aș vrea să menționez că avansul nu este o cheltuială, chiar dacă de foarte multe ori clienții vor să vină cu un avans cât mai mic posibil.

Avansul este, metaforic vorbind, partea mea de proprietate din casă. Dacă vin cu un avans mai mare pot să zic că bucătăria este a mea, fără ipotecă. Un avans mai mare mă duce la o sumă mai mică, la o rată mai mică, poate la un termen mai scurt de achitare a creditului. Știind suma pe care mi-o acordă banca și avansul pe care îl am, după aceea mă duc în piața imobiliară și mă uit la nevoi, la numări de camere, la zona care aș vrea să locuiesc și încep să caut imobilul de cumpărat”, explică brokerul de credite Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, conform Finzoom.ro.