Bacalaureat 2025: Probele de evaluare a competențelor încep astăzi, 27 ianuarie. Schimbări și calendarul complet al examenelor
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/01/Bacalaureat-2025.-Probele-de-evaluare-a-competentelor-incep-astazi-27-ianuarie.webp)
Anul școlar 2024-2025 aduce schimbări importante pentru elevii de clasa a XII-a care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat. Probele de evaluare a competențelor, parte integrantă a acestui examen, debutează luni, 27 ianuarie, cu testarea la limba română.
Această ediție de iarnă marchează o premieră prin programarea unor examene în sezonul rece, cu scopul de a degreva elevii de o parte din probele susținute anterior în perioada de vară.
Calendarul probelor de competențe
Prima parte a examenului de Bacalaureat 2025 este dedicată probelor de evaluare a competențelor. Acestea se desfășoară după următorul program:
27-29 ianuarie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
29-31 ianuarie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B).
3-5 februarie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).
5-7 februarie: Evaluarea competențelor digitale (proba D).
Îndemnurile ministrului Educației pentru elevi, părinți și profesori
Ministrul Educației, Daniel David, a transmis un mesaj încurajator pentru elevii care se pregătesc de examen, subliniind că metodologia probelor rămâne neschimbată pentru a asigura continuitate.
„Să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici să nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul. Fiți curajoși, încrezători și dați tot ce aveți mai bun”, a fost sfatul adresat liceenilor.
De asemenea, ministrul le-a cerut părinților să nu pună presiune pe copii, ci să le ofere susținere și înțelegere, indiferent de rezultatele obținute. Profesorilor, le-a reamintit importanța adaptării la metodologia actuală, pentru binele elevilor.
Probele scrise și etapele ulterioare
Probele scrise vor avea loc în luna iunie, conform următorului program:
10 iunie: Limba și literatura română.
11 iunie: Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie).
13 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării.
16 iunie: Limba și literatura maternă.
Rezultatele preliminare vor fi publicate pe 20 iunie, iar contestațiile vor putea fi depuse în zilele de 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.
Sesiunea a doua a Bacalaureatului 2025
Elevii care nu reușesc să promoveze din prima vor avea șansa să susțină probele în sesiunea a doua, care începe pe 14 iulie. Examenele propriu-zise vor avea loc între 4 și 14 august, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 26 august.
Programarea probelor de competențe în sezonul rece oferă elevilor mai mult timp pentru a se concentra asupra probelor scrise, reducând presiunea din perioada de vară. Această măsură are scopul de a ușura procesul de învățare și de a asigura o performanță mai bună pentru fiecare elev.
Bacalaureatul 2025 se anunță a fi o provocare, dar și o oportunitate pentru elevi de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile. Cu o organizare riguroasă și sprijin din partea familiei și profesorilor, liceenii pot transforma acest examen într-un succes personal.