12 iul. 2024 | 12:56

Vestea bună pentru românii care se împrumută de la IFN-uri, s-a schimbat legea. Dobânzile s-au prăbușit, câți bani dai înapoi la Provident, iCredit, Viva Credit

ACTUALITATE
Vestea bună pentru românii care se împrumută de la IFN-uri, s-a schimbat legea. Dobânzile s-au prăbușit, câți bani dai înapoi la Provident, iCredit, Viva Credit

Românii care apelează la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri) pentru împrumuturi au motive de bucurie. O nouă lege care plafonează dobânzile pentru împrumuturile acordate de IFN-uri a fost adoptată în Parlament și a primit girul Curții Constituționale. Această schimbare vine în contextul în care mulți români s-au confruntat cu dobânzi extrem de mari și au ajuns în situații financiare dificile.

Ce schimbări aduce noua lege

Legea adoptată de Parlament și confirmată de Curtea Constituțională plafonează dobânzile pe care IFN-urile le pot percepe pentru împrumuturile acordate. Judecătorii au respins contestația depusă de mai mulți parlamentari, deschizând astfel calea pentru implementarea acestei reglementări benefice pentru consumatori.

Noua legislație stipulează că cei care se împrumută de la IFN-uri nu trebuie să ramburseze mai mult decât dublul sumei împrumutate. Acest lucru este valabil și pentru contractele în derulare, dar numai la cererea împrumutaților. Astfel, românii care au deja un împrumut activ pot solicita în scris recalcularea datoriei conform noilor reglementări.

Pe lângă limitarea sumelor totale rambursate, dobânzile sunt plafonate și în funcție de suma împrumutată. Dacă suma împrumutată este mai mică de 5.000 de lei, dobânda maximă calculată pe zi nu poate depăși 1%. Pentru sumele mai mari, dobânda maximă scade treptat până la 0,6% pe zi. Aceste măsuri sunt menite să reducă povara financiară asupra împrumutaților și să prevină abuzurile.

Situația actuală a dobânzilor IFN

În prezent, IFN-urile din România sunt cunoscute pentru dobânzile lor ridicate, care pot ajunge la niveluri exorbitante. Mulți români care au apelat la aceste instituții financiare pentru împrumuturi rapide au ajuns în situații critice, acumulând datorii uriașe. Un exemplu elocvent este cazul unei tinere care a împrumutat 5.000 de lei în 2022 și a ajuns să plătească de două ori mai mult decât suma împrumutată, fără a reuși să își achite datoria integral.

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), valoarea totală a împrumuturilor acordate de IFN-uri populației românești în luna martie a fost de 10,6 miliarde de lei, dintre care 8,3 miliarde de lei reprezintă credite pentru consum. Aceste cifre evidențiază amploarea fenomenului și necesitatea unor reglementări stricte pentru protecția consumatorilor.

Reacții și perspective

Adoptarea acestei legi a fost întâmpinată cu reacții pozitive din partea organizațiilor de protecție a consumatorilor. Alin Iacob, reprezentant al Asociației Utilizatorilor de Servicii Financiare, a subliniat importanța acestei măsuri pentru românii care au fost nevoiți să plătească dobânzi exorbitante, ajungând să ramburseze de cinci sau șase ori suma împrumutată.

Pe de altă parte, BNR a încercat să descurajeze practicile de creditare cu dobânzi ridicate, cerând IFN-urilor să vină cu capital suplimentar. Totuși, în absența unor instrumente legislative adecvate, intervenția BNR pe această piață a fost limitată. Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a explicat că, din perspectiva protecției consumatorilor, Parlamentul nu a atribuit BNR-ului niciun instrument pentru a interveni direct pe piață.

După ce Curtea Constituțională a respins cererea de neconstituționalitate, legea urmează să fie promulgată de președintele României. Aceasta reprezintă un pas important pentru protejarea consumatorilor și pentru asigurarea unor condiții mai echitabile de creditare.

Noua lege care plafonează dobânzile pentru împrumuturile IFN reprezintă o veste bună pentru românii care apelează la aceste instituții financiare. Cu dobânzi mai mici și reglementări clare, consumatorii vor putea să-și gestioneze mai bine datoriile și să evite situațiile de supraîndatorare. Este esențial ca cei interesați de împrumuturi să fie bine informați și să cunoască noile reglementări pentru a beneficia pe deplin de avantajele oferite de această lege, conform Știrile ProTV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele