06 oct. 2024 | 19:20

Singura cetate din istoria României care nu a fost cucerită niciodată. Rezistă și azi, Ștefan cel Mare a făcut-o de neînvins

ACTUALITATE
Singura cetate din istoria României care nu a fost cucerită niciodată. Rezistă și azi, Ștefan cel Mare a făcut-o de neînvins
Reprezentare a domnitorului moldovean Ștefan cel Mare din Tetraevanghelul de la Humor, datat 1473, alături de stema Moldovei din timpul domniei sale.

Cetatea Sucevei, cunoscută și ca Cetatea de Scaun a Sucevei, este un monument emblematic al istoriei României, singura cetate care nu a fost cucerită niciodată. În ciuda numeroaselor asedii și atacuri de-a lungul secolelor, fortăreața ridicată de Petru I Mușat și consolidată de Ștefan cel Mare a rămas invincibilă. Situată pe un platou la marginea de est a orașului Suceava, cetatea oferă o priveliște impresionantă asupra văii orașului și rămâne una dintre cele mai importante mărturii ale gloriei Moldovei medievale.

Cetatea Sucevei: o fortăreață legendară

Construită între anii 1375 și 1391, în timpul domniei lui Petru I Mușat, cetatea a fost atestată documentar la 10 februarie 1388. Însă abia în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), fortăreața a devenit o adevărată cetate de necucerit, datorită măsurilor defensive excepționale dispuse de marele voievod. Ștefan cel Mare a consolidat cetatea prin construirea unor noi ziduri de apărare și prin amenajarea unei garnizoane puternice, capabile să reziste în fața atacurilor inamice.

Cetatea Sucevei a fost, timp de aproape 200 de ani, principala reședință a domnilor Moldovei. Aici s-au semnat documente importante și s-au emis monede din metale prețioase, confirmând importanța sa nu doar militară, ci și politică și economică. Inițial, fortificațiile cetății aveau forma unui dreptunghi și acopereau o suprafață de peste 1.400 de metri pătrați, cu turnuri pătrate de apărare la fiecare colț. Zidurile aveau o grosime de 2 metri, iar șanțul de apărare, săpat pe latura estică, avea o adâncime de 10 metri.

Cetatea Sucevei

Cetatea Sucevei a fost construită în secolul al XIV-lea.

Ștefan cel Mare: arhitectul invincibilității cetății

Dacă inițial cetatea avea o structură defensivă puternică, Ștefan cel Mare a făcut-o de neînvins. Conștient de amenințările otomane și de nevoia unei apărări impenetrabile, voievodul a ordonat ridicarea unei noi „perdele” de ziduri, cu o grosime de 1,5 metri, completate de turnuri de apărare înalte de 15 metri. În plus, șanțul de apărare a fost extins și adâncit, făcând din cetate un adevărat bastion împotriva inamicilor.

Cetatea Sucevei a devenit astfel invulnerabilă, iar acest lucru a fost dovedit de-a lungul timpului, când a rezistat asediilor celor mai puternici conducători ai epocii. În 1476, sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, a asediat cetatea, dar nu a reușit să o cucerească. La fel s-a întâmplat și în 1485, când turcii au revenit, iar în 1497, când oștile regelui polon Ioan Albert au încercat să o supună. Cetatea a rămas, însă, în picioare, protejând Moldova și simbolizând puterea lui Ștefan cel Mare.

Cetatea Sucevei

Amplasată strategic pe un platou înalt, a avut un rol defensiv important.

Decăderea și restaurarea cetății

După moartea lui Ștefan cel Mare, cetatea a cunoscut o perioadă de decădere. În 1675, din ordinul turcilor, domnitorul Moldovei, Dumitrașcu Cantacuzino, a aruncat-o în aer, distrugând o mare parte din fortăreață. Un cutremur devastator din 1684 a prăbușit întreaga latură nordică a cetății, accelerând procesul de degradare. Timp de peste două secole, ruinele cetății au fost lăsate în paragină.

Cu toate acestea, la începutul secolului al XX-lea, arhitectul austriac Karl A. Romstorfer a început ample lucrări de restaurare a cetății. A consolidat părțile care riscau să se prăbușească și a documentat minuțios istoria și structura acestei fortărețe medievale. În anii 1960, s-au întreprins noi lucrări de restaurare și protejare a cetății, iar în 2004, la 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, s-a restaurat podul de acces și s-au efectuat reparații ale zidurilor.

Cetatea Sucevei

A servit ca reședință domnească și centru militar în Moldova.

Un simbol al rezistenței și al istoriei Moldovei

În prezent, Cetatea Sucevei este un important obiectiv turistic și cultural. Restaurată complet în perioada 2011-2015, cetatea își recapătă aspectul impozant de odinioară, păstrând vie legenda invincibilității sale. Vizitatorii pot admira acum expoziții permanente de arme medievale, blazoane ale domnitorilor moldoveni și tezaure istorice descoperite în zonă.

Cetatea Sucevei găzduiește și expoziții temporare de artă și, în fiecare an, în luna august, devine centrul Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, un eveniment care atrage turiști din întreaga țară. Această fortăreață, care a rămas necucerită de-a lungul istoriei, este o mărturie vie a curajului și strategiei militare excepționale a domnitorului Ștefan cel Mare.

De-a lungul secolelor, Cetatea Sucevei a fost un simbol al rezistenței, iar legenda sa continuă să fascineze vizitatorii și astăzi. Ridicată și consolidată pentru a fi de neînvins, cetatea rămâne un bastion al istoriei și o comoară arhitectonică a Moldovei medievale.