05 mart. 2024 | 22:04

Cât de adevărată este legenda babei Vrâncioaia, care şi-a pus cei 7 feciori să adune oşti pentru Ştefan cel Mare

ACTUALITATE
Cât de adevărată este legenda babei Vrâncioaia, care şi-a pus cei 7 feciori să adune oşti pentru Ştefan cel Mare
Ilustrație - Ștefan cel Mare și Vrâncioaia

Legenda babei Vrîncioaia și a celor șapte munți oferiți de Ștefan cel Mare fiilor acesteia este una dintre povestirile care a înfrumusețat istoria și a inspirat imaginația multora.

Cât de adevărată e legenda Vrîncioaiei

Predată în școlile primare de-a lungul generațiilor, această poveste plină de mister și eroism își are rădăcinile adânc în istoria noastră. Dar cât de adevărată este această poveste populară, care a supraviețuit trecerii timpului și s-a transmis din generație în generație?

Legenda spune că în vremurile îndepărtate, când Moldova și Țara Românească erau conduse de domnitori separați, Ștefan cel Mare a purtat o luptă împotriva turcilor. Înfrânt și rătăcit în Munții Vrancei, el găsește adăpost la casa babei Vrîncioaia, care, neștiind identitatea lui, îl găzduiește și îl hrănește. După ce află cine este, femeia îl îndeamnă pe cei șapte fii ai săi să adune oști pentru a-l ajuta pe domnitor să-și apere țara.

Ștefan cel Mare a fost un conducător remarcabil atât pe plan militar, cât și pe plan politic. Încă de la începutul domniei sale, a fost pus în fața unor provocări grave, cum ar fi amenințarea constantă a invaziilor otomane. Cu toate acestea, el a reușit să-și consolideze puterea în Moldova și să își extindă teritoriul prin abilități diplomatice și militare remarcabile.

Vezi și: Ștefan cel Mare, istoria de puțini știută: cât de sfânt a fost domnitorul cu copii din flori, iubiri cu domnițe și căsătorii ”din interes”

Cea mai faimoasă realizare a lui Ștefan cel Mare a fost victoria sa în bătălia de la Vaslui din 1475, în care a învins o armată otomană mult mai numeroasă. Această victorie a rămas una dintre cele mai strălucite momente din istoria militară a României și a consolidat reputația lui Ștefan ca un comandant iscusit și un apărător al creștinătății.

Legende și mituri românești

Această legendăa babei Vrîncioaia, deși captivantă și inspiratoare, este tratată cu oarecare prudență de către istorici. Aurel V. Sava, un jurist și arhivist reputat, a investigat documentele vremii și nu a găsit nicio mențiune despre Ștefan cel Mare în legătură cu Vrancea. Lipsa de dovezi istorice solide ridică semne de întrebare cu privire la veridicitatea povestirii.

Cu toate acestea, există elemente care ar putea susține, într-o oarecare măsură, veridicitatea legendelor. Numele satelor vrâncene, care par să-și tragă originile din cei șapte fii ai babei Vrîncioaia, oferă o anumită credibilitate. De asemenea, faptul că legendele similare există în multe culturi indică o posibilă bază de adevăr în aceste povestiri.

Casa Babei Vrâncioaia din Vrancea (Sursa: Planiada)

Un alt aspect care ar putea da greutate legendelor este legătura cu numele regiunii Vrancea însăși. Originile acestui nume sunt încă subiect de dezbatere, dar există teorii care sugerează că este legat de cuvântul „vrana” din slavă, care se traduce prin „gaura de butoi”. Această interpretare ar putea avea legătură cu peisajul deluros al regiunii, sugerând că legenda babei Vrîncioaia ar putea fi mai mult decât o simplă poveste.

Vezi și: Legenda Fântânii lui Ștefan cel Mare, încă folosită. Cum povestea voievodului rămâne vie în Inima Moldovei 

În ciuda incertitudinilor, legendele și miturile fac parte din moștenirea culturală și identitatea unei națiuni. Ele ne oferă o înțelegere a modului în care oamenii din trecut și-au interpretat și înțeles lumea lor. Chiar dacă nu toate detaliile sunt verificate, aceste povestiri rămân importante pentru că transmit valori și învățăminte care pot fi încă relevante astăzi.

Astfel, legenda Vrîncioaiei și a celor șapte munți oferiți de Ștefan cel Mare rămâne un subiect fascinant pentru cercetători și pasionați de istorie deopotrivă. Indiferent de adevărul factual al poveștii, importanța ei în cadrul culturii și tradițiilor locale este incontestabilă. Această legendă este una dintre cele mai iubite și transmise povești din folclorul românesc. Ea este predată copiilor încă din școala primară și rămâne vie în conștiința colectivă a comunităților din Vrancea și din întreaga țară.

Așadar, deși există incertitudini cu privire la veridicitatea acestei legende și lipsesc dovezi istorice concrete care să confirme întâmplările relatate, importanța și impactul cultural al poveștii rămân de necontestat. Legenda Vrîncioaiei îmbină elemente de istorie, eroism, și tradiție, oferind o perspectivă fascinantă asupra trecutului și identității românești.

Vezi și: Mama lui Ștefan cel Mare a fost o persoană istorică reală, dar nu așa cum știai: adevărul despre Doamna Oltea