24 mai 2024 | 09:00

Se întâmplă pe rafturile de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image, este obligatoriu. Noul mecanism de plafonare a prețului la alimente

ACTUALITATE
Se întâmplă pe rafturile de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image, este obligatoriu. Noul mecanism de plafonare a prețului la alimente

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat joi un proiect ambițios care vizează plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România.

Acest demers vine în contextul unei practici comerciale neloiale care favorizează produsele importate prin adaosuri comerciale mai mici, în detrimentul produselor românești, care au adaosuri comerciale foarte mari.

Plafonarea adaosului comercial la produsele românești

Florin Barbu a explicat că toate produsele procesate în România vor avea adaosuri comerciale limitate prin lege. Proiectul de lege va fi finalizat până la sfârșitul anului și se află în curs de discuții cu toți factorii implicați, inclusiv retaileri, procesatori și Consiliul Concurenței.

„Se lucrează la acest proiect în momentul de față. Știm foarte bine că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie și le mulțumesc colegilor pentru că și astăzi vedem o scădere a inflației și astăzi vedem, din datele Institutului Național de Statistică, că indicele prețului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de bază din ordonanța pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 și peste 30%”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adaos comercial limitat pentru produsele importate

Pentru produsele care vin din import și nu intră în procesare sau abatorizare, adaosul comercial va fi limitat la 5%. Aceasta include materii prime precum carne de porc carcasă, care nu sunt procesate în România, ci sunt vândute direct în magazinele de retail.

„Pentru acele categorii de produse care intră în România și nu intră sub incidența procesării și intră doar sub incidența ambalării vor avea adaos comercial de 5%”, a explicat Barbu.

Impactul asupra consumatorilor și procesatorilor români

Proiectul de lege urmărește să sprijine consumul de alimente românești și să stimuleze nivelul de procesare în România. Ministrul a subliniat că acest proiect va permite românilor să aibă acces la produse românești la prețuri corecte, beneficind în special cei cu venituri mici și medii.

„Ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte. Și, mai mult de atât, această ordonanță sau proiect de lege care va veni va sprijini, practic, consumul de alimente românești și creșterea nivelului de procesare în România”, a declarat Florin Barbu.

Extinderea prevederilor și la alte produse

În cadrul proiectului legislativ se discută și extinderea plafonării adaosului comercial la alte tipuri de produse importate. „Pe noua modificare vor fi mult mai multe produse care vin din import, pentru că în momentul de față 5% este destinat doar celor 21 de produse care sunt în ordonanța aprobată prin lege de Parlament”, a precizat ministrul.

Astfel, toate materiile prime care intră în România și sunt comercializate fără a fi procesate sau abatorizate vor fi incluse în aceste prevederi, inclusiv lactatele și alte produse alimentare.

Noua lege a plafonării adaosului comercial la produsele procesate în România promite să aducă schimbări semnificative pe rafturile marilor lanțuri de retail precum Kaufland, Lidl, Penny, Profi și Mega Image. Această măsură vizează echilibrarea pieței, protejarea producătorilor români și asigurarea unor prețuri corecte pentru consumatori. Cu toate acestea, implementarea cu succes a acestor măsuri va depinde de colaborarea eficientă între toți actorii implicați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele