14 oct. 2024 | 10:48

Rusia aruncă în lupta din Ucraina o armă sovietică din anii ’40, semn al disperării de pe front și al alianței cu Coreea de Nord

ACTUALITATE
Rusia aruncă în lupta din Ucraina o armă sovietică din anii '40, semn al disperării de pe front și al alianței cu Coreea de Nord
Rusia folosește arme sovietice din anii '40: semn al epuizării resurselor și al sprijinului nord-coreean.

Recent, un videoclip de promovare difuzat de Kremlin a surprins atenția presei ucrainene, prezentând trupele ruse într-o poziție întrănșată, folosind o veche armă de artilerie – un obuzier D-74, dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii 1940. Această apariție neobișnuită și semnificativă ridică semne de întrebare privind sursa armei, mulți suspecționând că aceasta ar fi fost adusă înapoi din țări precum Coreea de Nord.

D-74 nu ar trebui să existe în inventarul militar al Rusiei. După 1955, când a început producția sa, obuzierul a fost rapid înlocuit de alt model superior, M-46, care putea trage la o distanță mai mare. Pe măsură ce D-74 a început să fie considerat depășit, Moscova a început să exporte aceste arme ărilor prietene, precum Vietnam, China sau Coreea de Nord. Astfel, prezența acestui obuzier în Donetsk aduce suspiciunea că ar putea fi unul dintre cele returnate din depozitele Coreei de Nord, țiar experții militari afirmă că și dacă nu este importat, utilizarea sa arată clar o presiune în creștere asupra stocurilor de arme ale Rusiei, scrie Business Insider.

Alianța cu Coreea de Nord: o soluție la disperare

Mai mulți experți militari internaționali, precum Michael Purcell, fost locotenent-colonel al Corpului de Marină al SUA, subliniază faptul că apariția D-74 într-un teatru de război modern ar putea sugera că Rusia se confruntă cu probleme serioase legate de aprovizionarea cu armament. După pierderi și epuizări repetate ale resurselor, Kremlinul pare să fi recurs la arme vechi, pe care fie le-a importat din state aliate, fie le-a scos din propriile depozite. Purcell susține că este sigur să presupunem că aceste sisteme, sau cel puțin muniția lor, vin din Coreea de Nord (DPRK).

Mai mult, acest lucru se potrivește strategiei Rusiei de a face publică aprovizionarea cu arme din Coreea de Nord. Moscova nu s-a sfiit să-și promoveze legăturile cu state marginalizate precum DPRK, în căutarea sprijinului pentru efortul de război, încă din primele zile ale invaziei din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia dorește să demonstreze că poate aduna resurse considerabile în ciuda sancțiunilor occidentale. Jennifer Kavanagh, director al unei organizații de analiză militară din Washington, susține că utilizarea obuzierului D-74 ar putea fi „calea Rusiei de a semnaliza că poate continua lupta pentru o perioadă îndelungată”.

Coreea de Nord într-o nouă lumină – livrările de arme și prezența trupelor

Coreea de Nord a fost din ce într-o întensă atenție internațională, odată cu intensificarea sprijinului oferit Rusiei. La începutul anului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că Rusia primește cel puțin un milion de obuze de artilerie de la Pyongyang. Mai mult, oficialii din Seul au declarat recent că este foarte probabil ca soldați nord-coreeni să fie desfășurați în Ucraina, iar informațiile despre uciderea a șase dintre aceștia într-un conflict pe câmpul de luptă par să fie adevărate.

Aceste evoluții ridică semne de întrebare cu privire la cât de departe este dispusă Rusia să meargă pentru a-și alimenta conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a respins această informație, afirmând că pare a fi o altă „falsă știre”.

Desperarea care aduce armele trecutului în prezent

Utilizarea obuzierului sovietic D-74 în Ucraina într-un context militar modern este mai mult decât o simplă alegere logistică. Aceasta indică faptul că Rusia a fost forțată să se bazeze pe rezerve vechi, semn că producția de arme moderne nu reușește să ține pasul cu pierderile de pe front. Deși acest sistem este vechi, ar putea fi încă util pentru Moscova într-un conflict precum cel din Ucraina, caracterizat de un război de tranțee și poziții.

Michael Purcell afirmă că „aceste sisteme vechi pot fi eficiente”, dacă sunt bine întreținute, aprovizionate și utilizate în mod corespunzător. Mai mult, utilizarea D-74 poate să umple o nevoie critică a Rusiei pentru focuri de artilerie masivă în acest tip de război, în care mișcările sunt limitate, iar forțele sunt adesea blocate în tranșee.

D-74 a fost filmat trăgând asupra pozițiilor ucrainene în direcția Vuhledar din Donetsk, conform Ministerului Apărării Rus

D-74 a fost filmat trăgând asupra pozițiilor ucrainene în direcția Vuhledar din Donetsk, conform Ministerului Apărării Rus. (Foto: Business Insider)

Această situație a fost o adevărată problemă pentru Occident, care spera că sancțiunile sale vor paraliza capacitatea Moscovei de a înarma și finanța războiul. Totuși, Vladimir Putin a reorientat economia țării pentru a aloca aproximativ 40% din bugetul național pentru producția de apărare, reușind să producă milioane de drone și obuze de artilerie.

Însă, întrbarea care persistă este cât de mult poate Rusia să susțină această cursă de rezistență. Semnarea unui pact cu Coreea de Nord și deschiderea unui flux critic de resurse de război sunt doar pași într-o încercare de a ține piept sancțiunilor și presiunilor internaționale, însă viitorul războiului rămâne incert în fața acestor noi provocări.