Râul cu ape calde, unic în România. Apele sale curg în trepte și formează fascinanta cascadă Clocota
Printre colinele înverzite ale județului Hunedoara din România, ascunsă într-un peisaj pitoresc, se află o comoară naturală mai puțin cunoscută de către turiști. Râul cu ape calde unic în România este o adevărata comoară pentru turismul românesc, regăsindu-se în Transilvania.
Această comoară este reprezentată de râul Clocota, care, sub soarele generos al Transilvaniei, își croiește drumul printr-o albie de travertin modelată în timp de apele termale. Aici, într-un decor de basm, se desfășoară un spectacol al naturii ce încântă privirile celor norocoși să descopere acest loc fascinant.
Cascada Clocota din Geoagiu Băi a devenit în ultimii ani un punct de atracție pentru turiștii dornici de aventură și frumuseți naturale. Apele termale coboară cu o forță uimitoare de la înălțimea de aproape 20 de metri, formând un tablou spectaculos în peisajul muntos al zonei. Însă puțini sunt cei care se aventurează mai jos, către pârâul Clocota, unde se ascunde un alt miracol al naturii – treptele de travertin sculptate de râu.
Vezi și: Locul unic din România unde vezi 5 cascade și păduri neatinse
În acest loc, apele râului Clocota dansează într-un ritm armonios, alunecând peste pragurile de travertin și creând o atmosferă magică. Treptele în care curge râul dau senzația unei scări uriașe de apă, ce se strecoară prin pădurea încântătoare. Fiecare prag reprezintă o mică operă de artă naturală, cu forme și texturi unice, sub lumina blândă a soarelui.
Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara, descrie aceste trepte de travertin ca fiind adevărate bijuterii ale naturii. „Fiecare prag pare să fie cioplit cu măiestrie, îndoiindu-și grațios marginile sub lumina soarelui. Este o experiență cu adevărat remarcabilă să te afli în fața acestor minuni naturale”, mărturisește Ignat.
Râul unic în România care oferă peisaje de poveste
Însă frumusețea acestui loc nu se oprește doar la peisajul natural de excepție. Istoria bogată a regiunii adaugă un plus de interes și mister. Morile de apă care funcționau în trecut pe malurile râului Clocota sunt mărturii ale unei epoci demult apuse. Aceste mori au fost parte integrantă a vieții locale încă din vremea romanilor, oferind comunității resurse esențiale pentru supraviețuire.
Numele pârâului, „Clocota”, își are și el povestea sa, plină de farmec și tradiție. Conform unor legende locale, acest nume provine din limba dacică și nu din slava veche, așa cum afirmă specialiștii în etimologie. Se spune că acest loc era frecventat de daci și, ulterior, de romani, pentru tratarea afecțiunilor reumatice în apele sale termale fierbinți.
Stațiunea Geoagiu Băi, aflată în apropiere de cascada și treptele Clocota, este o altă perlă a regiunii. În Antichitate, această stațiune era printre cele mai căutate băi termale de pe teritoriul României actuale. Descoperirile arheologice din zonă atestă prezența unor terme antice și a unor ofrande de aur aduse de către oaspeții din antichitate.
Astăzi, stațiunea Geoagiu Băi continuă să atragă turiști dornici să se bucure de efectele benefice ale apelor termale și de frumusețea naturală a regiunii. Ștrandul cu ape termale este o atracție principală pentru vizitatori, însă cei care caută aventură și autenticitate nu trebuie să rateze spectacolul oferit de cascada și treptele Clocota din Hunedoara, relatează ziarul Adevărul.