02 mart. 2024 | 11:39

Râul care clocoteşte, unic în România. Pare un loc rupt din Rai, imaginile care te vor convinge că trebuie să îl vezi

Utile
Râul care clocoteşte, unic în România. Pare un loc rupt din Rai, imaginile care te vor convinge că trebuie să îl vezi
Râul este cunoscut încă de pe vremea romanilor

România este un tărâm al locurilor unice și spectaculoase, multe dintre ele create de natură, și care odată vizitate nu le mai poți uita. Așa este și râul care clocoteşte, unic în România, dar și în Europa. Citește mai departe și află despre acest loc care pare din Rai, din ciclul de articole „Turist prin țara mea!”.

„Turist prin țara mea!” spre râul care clocoteşte, unic în România

Nu este pentru prima oară când, din ciclul articolelor „Turist prin țara mea!”, ajungem în județul Hunedoara, care ascunde, de altfel, multe din locurile spectaculoase din țara noastră. De data asta ne-am gândit să vă propunem un alt loc, parcă scos din Rai, și care cu siguranță va rămâne în memorie datorită frumuseții sale.

Vezi și: Locul din România care rivalizează cu Sighişoara. Este un sat de o frumuseţe aparte, puţini turişti ajung aici

Dacă te decizi să mergi, îți spunem că vei avea de străbătut aproximativ 380 de kilometri până la destinație, mai exact în celebra stațiune balneoclimaterică Geoagiu Băi, situată în județul Hunedoara. Drumul de aproape 4 ore și jumătate, te va duce prin locuri deja cunoscute și despre care am mai vorbit, dar ceea ce face unic locul este Cascada de de aici și, bineînțeles, âul care clocoteşte, unic în România și în Europa.

Râul care clocoteşte, unic în România. Pare un loc rupt din Rai, imaginile care te vor convinge că trebuie să îl vezi

Cascada Clocta, județul Hunedoara

Așadar, cum spuneam, foarte aproape de stațiunea Geoagiu Băi se află o cascadă spectaculoasă, cunoscută localnicilor sub numele de Cascada Clocota, cu ape termale care coboară de la o înălțime de aproximativ 20 de metri peste un perete de calcar alb și travertin plin de vegetație.

Vezi și: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa

Dar, lăsăm cascada în urmă și coborâm ceva mai jos, unde vom descoperi un alt loc spectaculos, și anume râul care clocoteşte, unic în România, care poartă același nume, Clocota.

Răul Clocota, făcut de natură, admirat de om

Odată ajuns aici vei descoperi o curgere de apă în trepte, cu apă caldă, unde în trecut existau celebrele mori de apă construite depe vremea romanilor, dar care din păcate nu mai există. În ceea ce privește numele râului, precum și al cascadei, au existat multe polemici de-a lungul timpului cu privire la originea sa.

Vezi și: Cascada bijuterie din România de care puţini turişti ştiu. E un loc spectaculos, doar localnicii vin aici

Unii spun că este un nume dacic, alții că ar avea origini slave, dar cel mai bine avea să fie descris de Maria Pirtea în cartea sa, „Columna lui Decebal”, publicată în 1994:

„Acest cuvânt clocota vine de la a clocoti, adică a fierbe, deoarece izvoarele ajungeau fierbând la suprafaţă. Locul, izvorul unde apa dădea în clocot fierbând se numea o clocotă.

Probabil că dacă îl întrebai atunci pe un dac unde se ducea, el îţi răspundea sigur că se duce să facă baie la… clocotă. De la acest mod de a vorbi a rămas numele locului de Clocota.

În ziua de azi numele râului care traversează localitatea este Clocota”, arăta autoarea Maria Pirtea, într-o carte despre daci, numită „Columna lui Decebal” (1994).

Nu uita să vizitezi stațiunea Geoagiu Băi

Așa cum spuneam la începutul periplului nostru virtual, râul care clocoteşte, Clocota, se află foarte aproape de stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi, unde apele termale sunt o adevărată comoară și un izvor nesecat pentru sănătate.

Vezi și: Uită de litoralul aglomerat! Geoagiu Băi, locul superb din România unde te poţi bucura de apă, dar şi de băile termale

Trebuie menționat că stațiunea este printre cele mai vechi din zonă, fiind cunoscută încă din antichitate, aflându-se la o altitudine de 350 de metri, și unde romanii veneau în perioada ocupației Daciei.

Ei sunt cei care aveau să-i dea și primul nume, fiind cunoscută pe atunci sub denumirea de „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“. Așa că, dacă nu ai nimic de făcut în weekend, poți să te urci în mașină să faci o plimbare până aici, unde vei putea vizita Cascada Clocota și râul care clocoteşte, unic în România, cu același nume.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Capital.ro
Românii au de așteptat mai bine de 40 de zile până vor primi pensia următoare! Când intră banii în luna iunie
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro