01 nov. 2023 | 08:17

Locul din România desprins din basme: De ce trebuie să vizitezi Cascada Șipote de care puțini știu, în Munții Apuseni

ACTUALITATE
Locul din România desprins din basme: De ce trebuie să vizitezi Cascada Șipote de care puțini știu, în Munții Apuseni

România este o țară superbă cu toate formele de relief și cu cascade uimitoare. Una dintre aceste cascade spectaculoase este Cascada Șipote (cunoscută și sub numele de Cascada de travertin Șipote), este o cascadă din Munții Trascăului, pe teritoriul județului Alba. Mai exact, se află în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, la doi kilometri aval de comuna Sălciua. Porțiunea finală a șirului de cascade poate fi văzută din drumul național DN 75 la trecerea peste linia ferată a Mocăniței.

Referitor la căile de acces, din centrul comunei Sălciua se urmează doi kilometri pe șoseaua spre Huda lui Papară până la Valea Morilor de unde, urmând o potecă marcată cu cruce rosie, și se ajunge după o oră de mers, în Poiana La Șipote. Se poate ajunge și de la Huda lui Papară, pe poteca marcată cu triunghi roșu, pe sub abrubtul Bedeleului, în circa două ore de mers.

Cascada Șipote este un fenomen carstic complex

Cascadă Șipote este reprezentată de o succesiune de cascade desfășurate pe aproximativ un kilometri, partea cunoscută fiind partea inferioară, unde apă pârâului se varsă în Arieș printr-o cascadă vizibilă de la șosea. Pe malul de vis-a-vis este și o parcare improvizată, cu sursă de apă chiar din cascadă.

Cascada Șipote/ Foto Facebook

Cascada Șipote este un fenomen carstic complex care cuprinde: un bazin de colectare a apei, parte a Platoului Bedeleu plin de doline și ponoare periodice situat la 1100-1200 m altitudine, trei izbucuri situate 400 de metri mai jos sub peretele de stâncă, cu debit mediu prin care apare la lumină apa colectată pe platou, după ce străbate pachetul gros de calcare, un pârâu de 800 de metri lungime care coboară de la 700 de metri la 430 de metri altitudine pe o albie abruptă ce se varsă în Arieș. De asemenea, are un mare număr de cascade de până la 15 metri înălțime răsfirate pe stânci sau baraje de travertin, gururi de travertin, bazine construite ca niște baraje din depunerile de calcar.

Vezi și: Care este, de fapt, legenda tulburătoare a cascadei Vălul Miresei din județul Cluj

Vezi și: Locul din România care îți taie respirația. Cascada e mai frumoasă decât cea de la Bigăr. Peisajul adorat de români

Ca referință, travertinul este o rocă formată de apa izvoarelor carstice saturată cu dicarbonat, care ieșită la zi, se încălzește și depune calcarul care nu mai poate fi ținut în soluție ca dicarbonat. Această cauză duce la depunerea de tufuri calcarose la gura izvoarelor.

Ce trebuie să știi înainte să vizitezi cascada uimitoare

De asemenea, la câteva sute de metri se află Peștera și Portalul Poarta Zmeilor, iar la patru kilometri, pe o potecă marcată se ajunge la Peștera Huda lui Papară.

Pentru a vă bucura în deplinătate de vizita la Cascada Șipote, vă recomandăm să aveți în vedere următoarele:

  • asigurați-vă că sunteți pregătiți pentru o drumeție în aer liber, cu încălțăminte confortabilă și haine adecvate condițiilor meteo
  • nu uitați să aduceți apă și gustări pentru a vă menține energiile pe parcursul traseului
  • respecați mediul înconjurător și lăsați zona așa cum ați găsit-o pentru ca și alți turiști să se bucure de această frumusețe naturală.

Vezi și: Cascada din România care a ajuns în presa internațională. Ce o face atât de specială VIDEO

Vezi și: Cea mai înaltă cascadă din România. Ce legendă tristă are acest loc extrem de populat

Cascada Șipote din Munții Apuseni este un loc ce merită cu adevărat să fie vizitat. Cu peisajul său impresionant și atmosfera liniștită, acesta oferă o experiență naturală în inima României pe care nu veți dori să o ratați.

E important de menționat că urcarea până la locul de izvorâre a Cascadei Șipote merită parcursă din plin, pentru peisajele din Poiana Șipote dar mai ales pentru spectaculozitatea cascadei, nu ca volum de apă, ci pentru căderea de la înălțime ca o perdea de apă și pereții stâncoși. La câteva sute de metri de şirul de zona superioară a cascadei se află Peştera şi Portalul Poarta Zmeilor, iar la patru kilometri pe o potecă marcată se ajunge la Peştera Huda lui Papară.