26 feb. 2024 | 12:49

Oceanul Atlantic ar putea să-și dezvolte propriul „cerc de foc”: Ce înseamnă asta, conform oamenilor de știință

ACTUALITATE
Oceanul Atlantic ar putea să-și dezvolte propriul „cerc de foc”: Ce înseamnă asta, conform oamenilor de știință

„Dansul” continentelor ar putea fi pe cale să ia o nouă întorsătură, Atlanticul trecând de la o fază de creștere la una de contracție. Acest lucru, prevăd unii geologi, va fi cauzat de ruperea plăcilor tectonice, provocând linii de vulcani de-a lungul coastelor Africii și Iberiei.

De-a lungul a miliarde de ani, continentele Pământului s-au unit și s-au despărțit în mod repetat. Nu există nicio îndoială că acest lucru se va întâmpla din nou; ceea ce este incert este momentul și dacă majoritatea continentelor se vor aduna la Polul Nord sau la ecuator.

Ce se întâmplă cu continentele

Dr. João Duarte de la Universitatea din Lisabona conduce o echipă care crede că le pot prezice pe ambele, conform unui studiu recent.

Originile Atlanticului datează de aproximativ 180 de milioane de ani, când o ruptură ce a despărțit Pangea și America a navigat spre vest, iar Asia a mers spre est. În acest proces, zonele de subducție s-au format în jurul marginii Pacificului, deoarece fiecare continent a forțat marginile plăcilor oceanice în manta. Acest lucru nu se întâmplă cu ușurință, iar aceste zone au dat naștere Inelului de Foc al Pacificului, care găzduiește majoritatea vulcanilor activi din lume și cele mai mari cutremure.

Dacă procesul se va inversa și Atlanticul începe să se închidă, ar trebui să se formeze noi zone de subducție de-a lungul liniilor de coastă opuse. Acesta nu este un proces ușor. Zonele de subducție necesită plăci tectonice să se îndoaie și uneori să se rupă. Procesul se poate auto-întări odată ce a început, dar începerea acestuia este dificilă.

„Litosfera oceanică îmbătrânită este groasă și puternică, făcând-o rezistentă la rupere și îndoire”, scriu Duarte și coautorii într-o nouă lucrare.

„Singura forță care poate declanșa o zonă de subducție este o altă zonă de subducție (dacă excludeți impacturile meteoritice)”, a spus Duarte pentru IFLScience.

Ce au descoperit cercetătorii

El și colegii săi susțin că sămânța pentru viitoarele zone de subducție se află în vestul Mediteranei, unde o zonă străveche a adus Africa și Europa una spre cealaltă.

Dacă modelarea lui Duarte și a colegilor este corectă, zona de subducție în mare măsură inactivă de sub strâmtoarea Gibraltar va invada Atlanticul. Acest lucru va începe procesul de tragere a plăcii oceanice atlantice de sub Africa și Europa, provocând închiderea oceanului.

Zona de subducție a Gibraltarului a fost cândva foarte activă, pe măsură ce Africa a împins spre nord, dar acest lucru s-a estompat în ultimele câteva milioane de ani, ducând modelele viitorului tectonic să o ignore. Cu toate acestea, Duarte concluzionează că nu se poate menține o zonă de subducție bună pentru totdeauna, prezicând în aproximativ 20 de milioane de ani noua zonă extinsă va reînvia.

O parte a unui ocean nu poate forma un inel. De asemenea, Atlanticul ar fi puțin probabil să se închidă dacă aceasta ar fi singura zonă de subducție viitoare. Cu toate acestea, lucrurile s-ar putea schimba și mai devreme în Atlanticul de Vest.

S-ar putea presupune că, dacă Atlanticul se închide, înseamnă că Oceanul Pacific se va deschide și mai larg. Cu toate acestea, „totul pare să sugereze că Pacificul se va închide…”, a spus Duarte pentru IFLScience.

„Asta a fost ceva ce m-a tulburat o vreme… Soluția este că trebuie să se deschidă un alt ocean, și acesta poate fi cel indian sau chiar un ocean care ar putea despărți Africa și Eurasia”.