Un studiu efectuat de o un cunoscut om de știință de la Institutul de cercetări climatice din Potsdam, Germaniam a spus că un fenomen din Atlantic ar putea să perturbe grav și permanent viața pe Pământ.
Astfel, curentul din adâcul oceanului se destabilizează, motiv pentru care o să afecteze clima, nivelul mării și sistemele meteorologice din toată lumea.
Acest raport a fost publicat în revista Nature Climate Change, iar omul de știință a descris modul în care mulți curenți acvatici cunoscuți sub numele de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) au ajuns să-și ”piardă aproape în totalitate stabilitatea, în ultimul secol”, pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.
Astfel, Niklas Boers, de la Institutul Potsdam, a analizat datele privind temperatura și salinitatea oceanelor, ca să demonstreze că circulația acestor curenți subacvatici s-au slăbit, în ultimele decenii.
În situația în care tendințele actuale vor continua, ei pot să încetinească până la un nivel periculos sau chiar vor dispărea. Sistemul actual al curenților AMOC este asemănat cu benzile transportoare, ca un șuvoi (”un cordon”) curge spre nord în Oceanul Atlantic cu apă caldă, și care, ajungând în regiunile nordice, se evaporă, fapt care duce la creșrerea salinității.
Astfel, apa mai sărată devine mai rece și mai grea, ajungând în adâncuri și întoarcându-se spre sud, în Atlantic (”al doilea cordon”). Acești doi curenți sunt și ei conectați cu alții din Oceanul de Sud, Marea Labrador și Marea Nordului.
Acest studiu confirmă și alte rapoarte anterioare și constată că sistemele de circulație din adâncul oceanul Atlantic sunt cele mai slabe din ultimii 1.600 de ani. Iar dacă acești curenți se opresc, temperatura o să scadă în Europa, iar numărul furtunilor va crește. În plus, schimbarea condițiilor meteo va duce la lipsa alimentelor în America de Sud, India și Africa de Vest.
O altă consecință va fi și creșterea nivelului mării, de lungul Americii de Nord, fapt care va forța milioane de oameni să își părăsească locuința. Prin urmare, dispariția curenților AMOC reprezintă o amenințare extrem de serioasă, care ar putea modifica radical viața pe planetă.
De menționat este că Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ. El acoperă aproape 20% din suprafața sa. Numele oceanului se trage din mitologia greacă și înseamnă Marea lui Atlas. Se crede că Oceanul Atlantic s-ar fi format în urmă cu 174 de milioane de ani.