Legătura dintre scumpirea alimentelor și schimbările climatice: Cum ne afectează încălzirea globală pâinea de toate zilele, conform specialiștilor
Scumpirile alimentelor au devenit o preocupare majoră pentru consumatori și economiști în întreaga lume, iar în spatele acestei creșteri se ascunde adesea un factor insidios: schimbările climatice. Incidența tot mai frecventă a fenomenelor meteorologice extreme, precum seceta, inundațiile și furtunile, afectează producția alimentară și lanțurile de aprovizionare, conducând în cele din urmă la creșterea prețurilor.
Schimbările climatice sunt anticipate să aibă un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor în următorii zece ani. Un nou studiu, realizat în colaborare cu Banca Centrală Europeană, evidențiază o legătură strânsă între temperaturile medii globale și prețurile alimentelor. Potrivit cercetătorilor, temperaturile mai ridicate vor duce la creșteri anuale ale prețurilor alimentelor cuprinse între 0,9% și 3,2% până în 2035.
Schimbările climatice scumpesc alimentele
Lucian Florea, CEO al companiei Fryday, a subliniat importanța menținerii unor temperaturi adecvate pentru agricultori și crescătorii de animale.
„Impactul va fi unul semnificativ pe termen lung printr-o inflație care va impacta HORECA și nu doar. Atât agricultorii, cât și cei care cresc animale, ar trebui să aibă temperaturi adecvate, iar creșterea acesteia nu face nimic altceva decât să impacteze negativ”, a declarat Florea pentru Aleph News.
Pentru a diminua impactul asupra clienților, Florea sugerează că singura opțiune viabilă este expansiunea accelerată și creșterea puterii de cumpărare. Aceasta ar putea ajuta la crearea unei diferențe pe piață și la atenuarea efectelor inflației asupra prețurilor alimentelor.
Creșteri anuale de până la 3,2%, până în 2035
Studiul subliniază necesitatea unei atenții sporite asupra efectelor schimbărilor climatice și a implementării unor strategii de adaptare pentru a proteja sectorul agricol și alimentar de creșterile de temperatură anticipate.
Organizațiile internaționale și ONG-urile joacă, de asemenea, un rol crucial în abordarea acestei probleme. Ele pot oferi asistență tehnică și financiară pentru fermieri și comunități afectate de schimbările climatice, contribuind la consolidarea rezilienței acestora și la reducerea impactului asupra securității alimentare.
În concluzie, scumpirile alimentelor sunt în mare parte rezultatul schimbărilor climatice și a impactului acestora asupra agriculturii și industriei pescuitului. Pentru a aborda această problemă, este necesar un efort global concertat pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru adaptarea la schimbările climatice, în timp ce se investește în practici agricole mai durabile și rezistente la schimbările climatice.