22 mart. 2024 | 12:21

Cum ne schimbă traiul la oraș, din interior spre exterior. Legumele și fructele, din ce în ce mai greu de digerat de corpul uman

ACTUALITATE
Cum ne schimbă traiul la oraș, din interior spre exterior. Legumele și fructele, din ce în ce mai greu de digerat de corpul uman

Dietele occidentale și industrializate sunt lipsite de fibre și acest lucru poate schimba fundamental modul în care intestinele noastre digeră materia vegetală tare.

Chiar dacă fructele și legumele sunt o parte cheie a dietei umane, oamenii de știință încep să înțeleagă modul în care organismele noastre descompun cea mai abundentă substanță organică de pe Pământ: celuloza, materialul dur care căptușește pereții celulari ai plantelor.

Studiul care explică de ce nu vom mai putea mânca vegetale

Un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători a descoperit microorganisme necunoscute până acum în intestinul uman, care sunt capabile să descompună celuloza din vegetale.

Decenii la rând, s-a presupus că celuloza nu poate fi descompusă de către corpul uman așa cum poate fi în intestinele vacilor, cailor, oilor sau altor mamifere. Abia în 2003 oamenii de știință au descoperit bacterii intestinale umane care puteau digera aceste fibre, într-un final.

Studiul recent s-a bazat pe genele aceleiași bacterii pentru a căuta altele similare. Intestinele noastre, se pare, găzduiesc mai multe specii de microbi care mestecă celuloză și care ne-au scăpat atenției până acum. O specie este puternic asociată cu mamiferele care rumină, alta cu primatele, și alta cu oamenii.

Toate cele trei specii aparțin genului Ruminococcus, cunoscut deja pentru a avea reprezentanți în intestinul uman sănătos (și nesănătos) și posedă gene implicate în digestia celulozei.

Omul își schimbă genetica

În mostrele fecale de la vânători-culegători, populații rurale și oameni antici care au trăit acum 1.000 și 2.000 de ani, cele trei tipuri de microorganisme existau din abundență.

Totuși, la populațiile din societățile moderne și industrializate, aceleași microbi intestinali sunt remarcabil de rare, ceea ce duce la mai puține vegetale consumate.

„Aceste descoperiri implică în mod colectiv o scădere a acestor specii în intestinul uman, probabil influențată de trecerea către stilurile de viață occidentalizate”, scriu autorii studiului, conduși de microbiologul Sarah Moraïs de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel.

Acest lucru devine posibil, explică cercetătorii, dacă microorganismele Ruminococcus sunt private de fibre vegetale, astfel numărul lor în intestin poate scădea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele