15 mai 2024 | 16:35

Cum au scufundat niște balene ucigașe o navă. Motivul pentru care comportamentul acestor ființe s-a schimbat

ACTUALITATE
Cum au scufundat niște balene ucigașe o navă. Motivul pentru care comportamentul acestor ființe s-a schimbat

După o pauză scurtă în care au lipsit, se pare că balenele ucigașe care atacă bărcile din Marea Mediterană au revenit.

Ce au pățit doi navigatori

Doi navigatori au trebuit să fie salvați în acest weekend după ce barca lor a fost lovită, potrivit unor relatări, de un grup de orci în Strâmtoarea Gibraltarului.

Velierul, numit Alborán Cognac, s-a confruntat cu balenele duminica dimineața, pe 12 mai, la aproximativ 25,9 kilometri de Capul Spartel în apele marocane, conform ziarului spaniol El País.

Membrii echipajului au declarat că velierul de 15 metri a fost lovit de mai multe ori în carenă, după care au observat deteriorarea timoneriei și scurgeri de apă în interiorul navei.

Serviciul de salvare maritim spaniol a fost alertat, iar un elicopter a fost mobilizat și un petrolier care trecea prin zonă a fost solicitat să asiste la recuperare.

Cei doi au fost salvați de petrolierul MT Lascaux care se afla în apropiere înainte ca barca lor să se scufunde încet.

Motivul pentru care balenele și-au schimbat comportamentul

Începând cu mai 2020, s-au observat sute de atacuri similare ale orciilor în Mediterană în jurul Peninsulei Iberice. Potrivit Grupului de Lucru Orca Atlantic, cel puțin 52 de interacțiuni disruptive au fost raportate între iulie și noiembrie 2020. În 2021, un total de 197 de interacțiuni au fost înregistrate, în timp ce în 2022 au fost înregistrate 207 interacțiuni.

Orcile, cunoscute și sub numele de balene ucigașe, sunt o specie de cetacee cu inteligență ridicată și complexitate socială. Deși sunt prădători apicali ai oceanului, sunt în general pașnice când interacționează cu oamenii în sălbăticie.

Specia are o distribuție cosmopolitană, ceea ce înseamnă că se găsesc în ape din întreaga lume, dar există o mică populație care trăiește tot anul în Strâmtoarea Gibraltarului.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce acest comportament nou a apărut în Strâmtoarea Gibraltarului, deși trebuie să se fi răspândit prin învățarea socială, o dovadă a inteligenței acerbe a acestor animale.

Unii experți în orci cred că comportamentul ar putea fi jucăuș, în timp ce alții sugerează că ar putea fi o strategie mai agresivă pentru a obține hrană. Poate că au asociat bărcile cu pescuitul și capturarea tonului atât de necesar, au sugerat alții.

„Dacă această situație continuă sau se intensifică, ar putea deveni o preocupare reală pentru siguranța navigatorilor și o problemă de conservare pentru această subpopulație de orci aflată în pericol”, explică un studiu din 2022 despre atacurile balenelor ucigașe.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele