18 sept. 2024 | 10:43

Cum au explodat sute de pagere în același timp în Liban și au rănit 2.800 de persoane. Detaliile atacului inițial de Israel cu tehnologie din secolul trecut

ACTUALITATE
Cum au explodat sute de pagere în același timp în Liban și au rănit 2.800 de persoane. Detaliile atacului inițial de Israel cu tehnologie din secolul trecut

Un atac fără precedent în Liban a zguduit întreaga țară după ce pagerele folosite de membri ai grupării Hezbollah au explodat aproape simultan, provocând rănirea a aproximativ 2.800 de persoane și lăsând cel puțin 9 morți, inclusiv un copil. Acest eveniment, descris drept un act de terorism extrem de sofisticat, a evidențiat vulnerabilitatea rețelei de comunicații a Hezbollah și a dezvăluit amploarea breșei de securitate orchestrată de Israel. Detalii suplimentare indică faptul că tehnologia utilizată, aparent una simplă și datând din secolul trecut, a fost adaptată pentru a crea un atac modern devastator.

Explozia pagere-lor și breșa de securitate a Hezbollah

Pagerele, utilizate de membrii Hezbollah pentru comunicații interne, au fost manipulate pentru a conține materiale explozive care au fost detonate de la distanță. Conform unor surse din intelligence-ul american și alte informații dezvăluite de The New York Times, explozivele au fost ascunse în interiorul pagere-lor produse de compania taiwaneză Gold Apollo, iar dispozitivele au fost vândute prin intermediul unei companii europene care le-a distribuit către Liban.

Pagerele respective, aparent inofensive și considerate o tehnologie „low-tech”, au fost folosite strategic de Hezbollah pentru a evita infiltrarea rețelelor lor de comunicații de către spionajul israelian. Însă tocmai această încredere în tehnologie veche a permis o infiltrare fatală. Israelul a reușit să plaseze explozive lângă bateriile din pagere, care au fost declanșate simultan printr-un semnal trimis către toate dispozitivele.

Modul de operare și complexitatea atacului

Atacul a fost rezultatul unei operațiuni comune între Mossad, serviciul de informații israelian, și armata israeliană, demonstrând nivelul avansat de infiltrare și acces la rețeaua de aprovizionare a Hezbollah. Explozia simultană a pagere-lor s-a răspândit pe mai multe zone din Liban, provocând panică și haos în special în sudul țării și în suburbii ale Beirutului, locuri cunoscute pentru prezența puternică a Hezbollah. Potrivit surselor din securitatea libaneză, pagerele folosite de Hezbollah au fost achiziționate recent, iar momentul atacului a fost ales cu grijă pentru a maximiza daunele.

Videoclipurile distribuite pe rețelele sociale și la posturile de știri au arătat scene terifiante în care explozia a provocat răniri severe. Într-un videoclip surprins de camerele de supraveghere dintr-un supermarket, un bărbat este surprins în timp ce își alege fructe, iar în momentul exploziei, geanta sa este sfâșiată și el cade la pământ, ținându-se de abdomen, în timp ce alți clienți fug înspăimântați.

Explozia a afectat și personal diplomatic, printre cei răniți numărându-se Mojtaba Amani, ambasadorul Iranului în Liban, împreună cu doi angajați ai ambasadei iraniene. Deși rănile sale au fost superficiale, incidentul a subliniat cât de extins a fost atacul.

Reacțiile Hezbollah și ale comunității internaționale

Atacul a fost imediat condamnat de către Hezbollah, care a promis o „răzbunare dură” împotriva Israelului, descriind incidentul ca fiind „o crimă sinistră și trădătoare”. Într-o declarație făcută pe rețelele de socializare, gruparea a avertizat că va lovi Israelul în moduri „așteptate și neașteptate”, iar răspunsul lor va fi dur. De asemenea, Iranul a reacționat rapid, denunțând atacul ca pe un act de „terorism israelian” și exprimând sprijinul pentru Hezbollah.

Premierul libanez Najib Mikati a condamnat și el atacul, numindu-l „o gravă încălcare a suveranității Libanului” și „o crimă de neconceput”, în cadrul unei ședințe de guvern desfășurate la scurt timp după atac.

Vulnerabilitatea rețelei de comunicații a Hezbollah

Deși Hezbollah a construit o rețea de comunicații internă special pentru a evita supravegherea de către Israel sau SUA, atacul a subliniat limitările și vulnerabilitățile acesteia. De ani de zile, Hezbollah a evitat tehnologia modernă de teamă că dispozitivele avansate ar putea fi interceptate, bazându-se pe tehnologii simple precum pagerele pentru a menține un grad de secret. Însă acest incident arată că chiar și cele mai simple tehnologii pot fi manipulate în moduri devastatoare.

Expertul în securitate David Kennedy, fost analist NSA, a declarat pentru CNN că atacul este extrem de sofisticat și complex. „Ar fi necesitat multe componente de informații și o execuție impecabilă”, a spus el, subliniind că este foarte probabil ca agenții umani infiltrați în Hezbollah să fi jucat un rol crucial în această operațiune.

O nouă etapă în conflictul israeliano-libanez?

Atacul cu pagerele explozive are potențialul de a escalada semnificativ tensiunile din Orientul Mijlociu, deja la un nivel critic din cauza războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza. De-a lungul ultimului an, confruntările dintre Israel și Hezbollah au determinat deplasarea a mii de oameni din sudul Libanului și nordul Israelului.

Deși Israel nu a făcut declarații oficiale despre acest incident, atacul arată clar că tensiunile din regiune sunt departe de a se calma, iar Hezbollah, care a mizat pe secret și tehnologie „low-tech”, va trebui să regândească strategia sa de comunicații.

Atacul cu pagere explozive din Liban evidențiază atât vulnerabilitatea grupării Hezbollah, cât și capacitatea Israelului de a desfășura operațiuni extrem de sofisticate, chiar și împotriva rețelelor de comunicații considerate sigure. În timp ce tensiunile din regiune continuă să crească, rămâne de văzut cum va afecta acest incident dinamica dintre Hezbollah și Israel, și ce impact va avea asupra stabilității fragile din Orientul Mijlociu

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele