23 apr. 2024 | 09:00

Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot. Garda de Mediu a pus tunurile pe românii care merg la pescuit

ACTUALITATE
Complet interzis în România în această perioadă, te trezești cu caz penal și îți confiscă tot. Garda de Mediu a pus tunurile pe românii care merg la pescuit

În plină perioadă de prohibiție la pescuit, Garda Națională de Mediu a intensificat controalele pentru a combate braconajul piscicol, o problemă persistentă care amenință biodiversitatea acvatică a României.

Recent, Garda de Mediu a efectuat o serie de acțiuni pe tronsonul Dunării, de la Călărași până la Dunărea maritimă și Insula Mică a Brăilei, rezultând în sancțiuni severe pentru cei implicați în activități ilegale.

Sancțiuni dure și confiscări masive

„Astăzi, 22 aprilie, de Ziua Mondială a Pământului, Garda Naţională de Mediu, anunţă finalizarea unei serii de acţiuni în domeniul biodiversităţii, care au vizat combaterea braconajului piscicol, în condiţiile în care ne aflăm în plină perioadă de prohibiţie la pescuit. Astfel, timp de 10 zile, comisarii GNM au desfăşurat mai multe controale pe tronsonul de Dunăre începând cu localitatea Călăraşi, până la Dunărea maritimă şi Insulă Mică a Brăilei”, a transmis Garda Naţională de Mediu.

Acțiunile comisarilor Gărzii de Mediu au dus la confiscarea a peste 5 kilometri de setcă monofilament și 70 de vintire, folosite în capturarea ilegală a peștilor. De asemenea, două ambarcațiuni echipate cu motoare au fost confiscate, intensificând impactul acestor raiduri împotriva braconierilor. Măsurile au fost însoțite de întocmirea unui dosar penal pentru deținerea ilegală a trei exemplare de sturion, specie protejată și extrem de valoroasă, care au fost imediat eliberate în mediul lor natural.

„Echipele de comisari au ridicat în vederea confiscării, peste 5 km de setcă monofilament şi 70 de vintire (ustensile folosite în braconajul piscicol). În plus, au confiscat şi 2 ambarcaţiuni, cu tot cu motoare, folosite, de asemenea, în capturarea ilegală a peştelui”, a transmis Garda de Mediu, potrivit comunicatului publicat pe pagina de Facebook a instituției.

Un mesaj clar împotriva ilegalităților

Marius Nită, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, a subliniat determinarea autorităților de a continua lupta împotriva braconajului piscicol, mai ales în perioada de prohibiție. „Prin acțiunile pe care le-am finalizat în ultima perioadă, se încheie o nouă etapă a luptei pe care Garda Națională de Mediu a instituit-o împotriva braconajului piscicol. Aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, în încercarea de a descuraja practicile ilegale care afectează speciile protejate de lege”, a declarat Nită.

Implicații pentru pescarii amatori și profesioniști

Această perioadă de prohibiție și intensificarea controalelor sunt un avertisment clar pentru toți cei care practică pescuitul, fie că sunt amatori sau profesioniști. Este esențial ca toți pescarii să se informeze și să respecte legislația în vigoare pentru a evita sancțiunile severe care pot include amenzi, confiscarea echipamentelor și chiar dosare penale.

Situația actuală subliniază importanța responsabilității și a respectării legii în activitățile de pescuit din România. Garda de Mediu este mai determinată ca niciodată să asigure protecția resurselor naturale și să pună capăt practicilor care pot avea un impact devastator asupra ecosistemelor acvatice. Pescuitul ilegal nu este doar o încălcare a legii, ci și un atentat la adresa sustenabilității mediului natural, care necesită o vigilență și o cooperare constantă între comunitățile de pescari și autorități.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele