13 feb. 2024 | 15:24

Cel mai vechi ou din lume a fost descoperit: Datează de acum 1.700 de ani, din Anglia romană

ACTUALITATE
Cel mai vechi ou din lume a fost descoperit: Datează de acum 1.700 de ani, din Anglia romană

Se crede că singurul ou de găină intact găsit din Anglia romană este acum singurul de acest tip din lume – după ce oamenii de știință au descoperit că încă mai conținea lichid.

Oul, care are aproximativ 1.700 de ani, a fost găsit în timpul unei săpături în Aylesbury, în Buckinghamshire. Cercetătorii au spus la acea vreme că a fost o „descoperire cu adevărat unică”.

Ce au descoperit cercetătorii despre acest ou

Cu toate acestea, ei au recunoscut că au fost uimiți recent, pentru că au descoperit că încă mai conținea gălbenușul și albușul de ou, conform presei străine. 

O scanare micro CT – care produce imagini 3D – a dezvăluit conținutul oului. Edward Biddulph, manager senior de proiect la Oxford Archaeology, care a supravegheat săpătura, a declarat că, în timp ce găsirea singurului ou intact din perioada aceea din Marea Britanie a fost „uimitoare… faptul că oul își păstrează încă conținutul inițial, totuși, este absolut incredibil”.

El a spus: „am fost absolut uimiți când am văzut conținutul acolo, pentru că ne-am fi așteptat să se fi desprins”.

Oul a fost găsit împreună cu altele, în timpul unei săpături care a avut loc între 2007 și 2016, înaintea unei dezvoltări de locuințe la Berryfields, în Aylesbury. A fost singurul ou care a supraviețuit intact, altele rupându-se în timpul săpăturii, eliberând o „puternică duhoare”.

Vezi și: Oul, găina sau reptila: cine a fost, cu adevărat, primul. Descoperirea care ar putea schimba tot ceea ce se știa

De ce este special

Descoperirile de pe sit au fost făcute publice în 2019, moment în care Biddulph a spus că amploarea și gama descoperirilor „au fost mai mult decât se putea prevedea”.

Cu toate acestea, după ani, el a spus că oul roman „își dezvăluie încă secretele”. Lucrări recente au fost efectuate de conservatorul Dana Goodburn-Brown, care a dus oul la Universitatea din Kent pentru a fi scanat.

Oul a fost, de asemenea, dus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, unde Douglas Russell, curatorul principal al colecției de ouă și cuiburi de păsări a muzeului, și colega sa Arianna Bernucci au fost consultați cu privire la modul de conservare a oului și de îndepărtare a conținutului fără a-l sparge.

Vezi și: Alimentul pe care trebuie să-l consumi cât mai des. Este ieftin și ajută la slăbit