25 ian. 2024 | 09:43

Cum se fierbe corect un ou. Nu îl mai pune în apa rece, aşa fac bucătarii profesionişti

Utile
Cum se fierbe corect un ou. Nu îl mai pune în apa rece, aşa fac bucătarii profesionişti
Cum se fierbe corect un ou. Nu îl mai pune în apa rece, aşa fac bucătarii profesionişti

Ouăle sunt preferatele românilor la micul-dejun, iar majoritatea optează pentru cele fierte, pentru că sunt mult mai sănătoase. Însă puține gospodine știu cum să le fiarbă corect. Bucătarii profesionişti au dezvăluit trucul ideal pentru ca ouăle să iasă perfecte!

Cum se fierbe corect un ou. Nu se pune în apa rece

Oul este nelipsit din meniul de la micul dejun al multora dintre noi. Medicii susțin că este un aliment foarte sănătos și sățios, așa că îl putem consuma zilnic. De multe ori, vi s-a întâmplat ca ouăle pe care le-ați fiert să nu iasă așa cum v-ați dorit. De aceea, bucătarii experți vin cu sfaturi prețioase în acest sens.

În primul rând, ouăle nu se fierb în apa rece, ci în apa fierbinte. Ele trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a nu risca să se crape în timpul fierberii. Pentru ca albușul să fie tare și gălbenușul moale, ouăle trebuie lăsate 6 minute la fiert în apa fierbinte. Dacă doriți un ou moale, 3-4 minute maxim. Un alt lucru important este că timpul de fierbere se măsoară doar în momentul în care apa a început să fiarbă.

De ce se pun într-un bol cu gheață

După ce le-ați fiert, ouăle se pun imediat într-un bol cu apă cu gheață. Dacă nu procedați așa, ouăle continuă să se coacă în interior. Apa cu gheață ajută enorm și la curățarea ouălor. De regulă, ouăle proaspete se curăță mult mai ușor decât cele mai vechi.

Pentru a verifica dacă oul este fiert, trebuie să-l scoți din ibric, să-l răcești sub apă rece și să-l pui pe masă, în poziție orizontală. Dacă se învârte neîntrerupt, precum un titirez, atunci înseamnă că ai fiert oul tare. Dacă nu se învârte, atunci oul este moale.

În plus, unii bucătari adaugă sare în apa în care fierb ouăle. Acest lucru ajută la prevenirea crăpării cojii de ou. În plus, este împiedicată scurgerea conținutului oului în apa în care fierbe.

„Puțină sare adăugată în apa în care fierbem ouă contribuie substanțial la prevenirea spargerii și curgerii acestora în momentul fierberii. O explicație științifică a acestui fenomen este că sarea reglează presiunea din apa de fierbere, împiedicând astfel pătrunderea unei cantități mari de apă în interiorul oului care să ducă în final la spargerea cojii.”, a precizat Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, pe pagina lui de Facebook.

Citește și: Nu mai pune bicarbonat în apa în care fierbi ouăle. Ingredientul care face coaja să se separe imediat

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
Digi24
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
Digi24
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75 voi fi la fel. În cluburi, dansând'
Unica.ro
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Capital.ro
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor. Simona Bucura Oprescu: ”Reducerea vârstei este de 10 sau de 20 de ani!”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Apare o nouă TAXĂ . Ce vor plăti românii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro