21 iun. 2023 | 14:55

Oul, găina sau reptila: cine a fost, cu adevărat, primul. Descoperirea care ar putea schimba tot ceea ce se știa

ACTUALITATE
Oul, găina sau reptila: cine a fost, cu adevărat, primul. Descoperirea care ar putea schimba tot ceea ce se știa

Descoperirea embrionului de choristodere, un tip de reptilă asemănătoare crocodilului, a răsturnat tot ceea ce credeau biologii despre dezvoltarea depunerii ouălor.

Descoperirea are implicații mari asupra modului în care mamiferele și păsările, precum și reptilele, și-au dezvoltat abilitatea de a avea urmași.

Fosila cu pricina are urme de ou în jurul ei, dar acesta nu se aseamănă cu un ou de pasăre modern. În schimb, este un „ou de pergament” și reprezintă primul exemplu de abordare alternativă a nașterii printre arhelosauri, ramura animalelor care include crocodilii și dinozaurii, inclusiv păsările de astăzi.

Deși au fost găsite multe ouă de dinozaur, nu există exemple de la dinozaurii timpurii, ceea ce a dus la unele speculații. Se credea că primii dinozauri și reptilele care i-au precedat au depus ouă cu coajă tare, precum cele care s-au fosilizat, ca cele de păsări.

O nouă teorie are șanse reale să revoluționeze „oul”

Într-adevăr, conform acestei povești, dezvoltarea ouălor cu coajă tare a fost cheia succesului reptilian. Chiar și așa, descrierea acestui embrion într-o nouă lucrare pune teoria sub semnul întrebării.

După cum a declarat profesorul Michael Benton, de la Universitatea din Bristol, pentru NPR, la clasica întrebare: „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”, răspunsul este mult mai complex de atât.

Puiul a evoluat de la alte păsări ouătoare, așa că ouăle preced cu ușurință puii. Cu toate acestea, Benton a adăugat mai multe nuanțe problemei. În primul rând, nu toate ouăle sunt la fel.

La fel ca peștii, ouăle amfibienilor trebuie depuse în apă.

Acolo unde amnionul reptilelor formează un sac în ou, la oameni, spre exemplu, acesta înconjoară embrionul și lichidul amniotic din uter. Există, de asemenea, o opțiune intermediară, cunoscută sub numele de „Retenție extinsă a embrionului (EER)”, informează IFLScience.com.

„EER este comună și variabilă la șopârle și șerpii de astăzi”, a spus Dr. Joseph Keating, de la Universitatea Nanjing, într-un comunicat.

„Puieții lor pot fi eliberați, fie în interiorul unui ou, fie ca ființe vii, în diferite stadii de dezvoltare și se pare că există avantaje ecologice ale EER, permițând, probabil, mamelor să-și elibereze puii atunci când temperaturile sunt suficient de mari și rezervele de hrană suficiente”, a mai spus acesta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele