21 sept. 2024 | 20:52

Cel mai trist parc de distracții este în Coreea de Nord: Cu roller-coastere ruginite și carusele înțepenite, singura atracție funcțională este trasul cu pușca la țintă

ACTUALITATE
Cel mai trist parc de distracții este în Coreea de Nord: Cu roller-coastere ruginite și carusele înțepenite, singura atracție funcțională este trasul cu pușca la țintă

În inima Coreei de Nord, într-o țară cunoscută mai mult pentru regimul său autoritar și pentru opresiunea constantă a cetățenilor săi decât pentru divertisment, se află un parc de distracții ce stârnește o combinație de tristețe și teamă. Parcul de distracții Mangyongdae, situat la doar 12 kilometri de capitala Phenian, reprezintă o imagine dezolantă a unui loc care ar trebui să aducă bucurie, dar care, în realitate, devine un simbol al degradării și al regimului strict.

Parcul de distracții al iluziilor și al aparențelor

Mangyongdae este descris drept „răspunsul Coreei de Nord la Disneyland”, dar realitatea nu ar putea fi mai îndepărtată de această comparație. În timp ce parcurile de distracții din alte părți ale lumii sunt pline de viață, energie și râsete, Mangyongdae este caracterizat de o liniște apăsătoare, de roller-coastere ruginite și de carusele înțepenite care par să fi fost abandonate de mult timp. Aflat într-o stare avansată de degradare, parcul de distracții pare mai degrabă o relicvă a trecutului decât un loc destinat bucuriei și relaxării.

Vizitatorii occidentali care au avut ocazia să vadă acest parc povestesc despre condițiile precare și atmosfera neliniștitoare care domină locul. Alex Hoban, un jurnalist britanic, a avut șansa de a vizita parcul și a relatat o experiență de-a dreptul șocantă. „Ghidul meu insista că parcul este deschis șapte zile pe săptămână și este mereu plin de oameni. Dar când am ajuns acolo, era gol și deprimant, ca un cimitir plin de disidenți politici,” a spus Hoban. În ciuda afirmațiilor oficialilor nord-coreeni, realitatea a fost cu totul alta: parcul era aproape pustiu, iar atracțiile păreau să fi fost lăsate în paragină de ani de zile.

Roller-coasterul șubred și foișorul ruginit. (Foto: Stephan/flickr)

Atracțiile periculoase ale parcului

Una dintre cele mai mari atracții ale parcului este un roller-coaster vechi și ruginit, construit sub supravegherea liderului fondator Kim Il-sung. Departe de a oferi adrenalina pe care o aștepți de la o asemenea atracție, roller-coasterul a devenit un simbol al pericolului și neglijenței. Hoban povestește cum, înainte de a urca în această cursă, un inginer a trebuit să bată câteva șuruburi la loc cu un ciocan pentru a se asigura că roller-coasterul poate funcționa. „Este pur și simplu incredibil să vezi cât de neglijent este întreținut acest loc. Fiecare plimbare pe acest roller-coaster se simțea ca un joc periculos cu moartea,” a relatat jurnalistul.

De fapt, înainte ca vizitatorii occidentali să fie lăsați să urce pe roller-coaster, fermieri locali au fost obligați să facă mai multe curse de testare, ca și cum ar fi fost folosiți pe post de „cobai umani”. „Au trimis câțiva fermieri speriați să testeze roller-coasterul, ca și cum ar fi fost saci de făină umani,” a mai adăugat Hoban. Odată ce aceștia s-au întors nevătămați, turiștilor li s-a permis accesul.

Parc de distractii Coreea de Nord

Un tată și fiul său, vizibil neimpresionați, în parcul de distracții. (Foto: Getty)

O experiență coregrafiată

În stilul specific regimului nord-coreean, vizitele turiștilor la parcul de distracții Mangyongdae par mai degrabă regizate decât autentice. Alex Hoban povestește cum un grup de localnici a fost adus special pentru a „umple” parcul și pentru a crea impresia unei atmosfere de veselie. „Acești oameni au fost puși să rămână cu 20 de pași înaintea noastră și să se prefacă că se distrează de minune, ca să nu pară suspect că parcul este gol,” a declarat jurnalistul, citat de Daily Mail.

Totul părea un spectacol bine regizat, în care scopul principal era să mascheze realitatea sumbră a parcului și să ofere turiștilor o iluzie a normalității. Departe de a fi un loc de evadare și distracție, Mangyongdae reflectă controlul strict al regimului asupra imaginii pe care o proiectează lumii.

Parc de distractii Coreea de Nord

Parcul a trecut printr-o restaurare în 2012, însă multe dintre atracții au fost criticate pentru că erau prea demodate. (Foto: Getty)

Singura atracție funcțională

În ciuda prezenței mai multor atracții precum un „covor zburător” și un tren japonez ruginit, singura atracție care pare să funcționeze corespunzător este tirul cu pușca la țintă cu aer comprimat. Departe de a oferi distracția pe care o aștepți într-un parc de acest fel, această activitate simplă și rudimentară devine o metaforă pentru starea generală a locului.

Alți turiști care au vizitat Mangyongdae au povestit despre condițiile nesigure ale atracțiilor. Lindsay Fincher, o altă vizitatoare, a relatat că hamul de siguranță al roller-coasterului era complet nefuncțional, lăsând-o expusă pe durata cursei. „Puteam ridica și coborî hamul după bunul plac. De obicei, îmi place să merg pe roller-coastere care te întorc cu susul în jos, dar asta e valabil când sistemele de siguranță funcționează,” a spus Fincher.

Parc de distractii Coreea de Nord 5

Una dintre puținele atracții funcționale este tirul cu arma la țintă, ironic având în vedere situația din Coreea de Nord și copiii săi. (Foto: Stephan/flickr)

Mangyongdae nu este doar cel mai trist parc de distracții din lume, ci și un simbol al modului în care regimul nord-coreean manipulează realitatea pentru a crea o iluzie a normalității. Într-o țară în care bucuria autentică și libertatea sunt rare, parcul de distracții devine o oglindă a condițiilor precare în care trăiesc cetățenii săi. Fără curajul vizitatorilor occidentali care au relatat aceste experiențe, Mangyongdae ar fi rămas un loc ascuns, unde visul de a evada din realitate devine, de fapt, o călătorie în frica și incertitudinea unui regim opresiv.