Ce a câștigat poporul român după vizita lui Ceaușescu „la fratele” Kim Ir Sen în Coreea de Nord. Alte timpuri, aceleași idei
În anii 1970, Nicolae Ceaușescu, liderul României comuniste, și-a dorit să obțină recunoaștere pe plan internațional. În acest scop, a început o serie de vizite oficiale în străinătate, dintre care cea mai influentă a fost vizita sa în Coreea de Nord, în 1971. Această vizită a avut loc într-un context de consolidare a regimului comunist în România, iar Ceaușescu a fost profund influențat de ideologiile și practicile lui Kim Ir Sen, pe care le-a adoptat pentru a-și întări puterea internă.
Contextualizând, această vizită amintește de întâlnirea recentă dintre Vladimir Putin și Kim Jong-un, unde cei doi dictatori au semnat un parteneriat „cu adevărat revoluționar”. La fel cum Ceaușescu a căutat să își consolideze regimul prin alianțe strategice și schimburi de idei cu Kim Ir Sen, întâlnirile contemporane între lideri autoritari subliniază continuarea acestor tipare de alianțe pentru întărirea puterii.
Relația specială dintre Ceaușescu și Kim Ir Sen
Liderul nord-coreean Kim Ir Sen a avut o relație de prietenie deosebită cu Nicolae Ceaușescu, influențându-l puternic din punct de vedere ideologic. Ceaușescu a fost profund impresionat de primirea grandioasă organizată de nord-coreeni și de cultul personalității bine instaurat în jurul lui Kim Ir Sen. Aceasta a fost una dintre primele vizite internaționale majore ale lui Ceaușescu și a marcat începutul unei transformări ideologice majore în politica internă românească.
Impactul ideologic asupra lui Ceaușescu
Prima vizită în Coreea de Nord l-a determinat pe Ceaușescu să îmbrățișeze opiniile și metodele lui Kim Ir Sen. Acest lucru a inclus întărirea constantă a puterii Partidului Comunist Român și promovarea cultului personalității într-o manieră similară cu cea din Coreea de Nord. Ceaușescu a fost atât de impresionat de sistemul nord-coreean încât a început să implementeze proiecte megalomanice inspirate de acesta în România.
Proiectele megalomanice inspirate din Coreea de Nord
Unul dintre cele mai notabile proiecte inspirate de vizita în Coreea de Nord a fost Casa Poporului, astăzi Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagon. Construcția acestei imense structuri a început în 1984 și a necesitat demolarea cartierelor Uranus și Antim, precum și a părți din Rahova. Costurile acestui proiect au fost estimate la 2 miliarde de dolari, iar construcția a durat cinci ani.
În plus, Ceaușescu a ordonat distrugerea unor cartiere întregi din București și demolarea bisericilor și monumentelor istorice pentru a face loc Bulevardului Victoria Socialismului și blocurilor de locuințe tip „cutii de chibrit”, inspirate din modelul nord-coreean. Aceste acțiuni au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural și arhitectural al Bucureștiului și au transformat peisajul urban într-un mod dramatic.
Relatarea vizitei: Primirea grandioasă și spectacolul de pe stadion
În iunie 1971, vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord a fost relatată pe larg în ziarul oficial al Partidului Comunist Român, Scînteia. Capitala Phenian a fost decorată festiv pentru a-l întâmpina pe „tovarășul Nicolae Ceaușescu”, oaspetele stimat. Atmosfera era descrisă ca fiind una de bucurie și entuziasm, cu pancarte uriașe și mulțimi care intonau cântece speciale compuse pentru această ocazie.
Un moment deosebit al vizitei a fost spectacolul organizat pe stadionul Moranbong, unde Kim Ir Sen a pregătit o coregrafie impresionantă pentru a-l onora pe Ceaușescu. La acest spectacol au participat 120.000 de oameni, iar mulțimile au intonat cântece de prietenie româno-coreeană. Atmosfera era descrisă astfel:
„Într-o atmosferă de entuziasm și bucurie, sînt intonate imnurile de stat ale celor două țări. De-a lungul tribunei a doua apar alternativ în cele două limbi urările: „Coreea-Prietenie-România”, „Coreea-Solidaritate-România”. Stadionul răsună de Cîntecul prieteniei româno-coreene, compus special pentru a sărbători marele eveniment al vizitei președintelui Republicii Socialiste România în Republica Populară Democrată Coreeană.”
Consecințele vizitei asupra politicii interne din România
Vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord a avut consecințe profunde asupra politicii interne din România. Inspirat de modelul nord-coreean, Ceaușescu a întărit controlul partidului asupra tuturor aspectelor vieții și a promovat un cult al personalității care a ajuns la forme aberante. Aceasta a dus la o serie de proiecte megalomanice și la o politică de demolări masive care au transformat peisajul urban și au afectat profund societatea românească.
De asemenea, Ceaușescu a adoptat multe dintre tacticile de control social și politic folosite de Kim Ir Sen, inclusiv crearea unei rețele extinse de informatori și promovarea unui sistem de recompense și pedepse pentru a menține loialitatea și supunerea populației.
Evaluarea impactului: Alte timpuri, aceleași idei
Deși la prima vedere, aceste acțiuni au părut a fi mari realizări ale regimului, impactul lor asupra societății românești a fost devastator. Proiectele megalomanice au înghițit resurse enorme și au creat o presiune economică uriașă asupra populației. Demolările masive au distrus cartiere întregi, monumente istorice și biserici, lăsând în urmă o moștenire de distrugere și dezrădăcinare.
Concluzie
Vizita lui Ceaușescu în Coreea de Nord în 1971 a fost un punct de cotitură în istoria României comuniste. Influențat puternic de ideologiile și practicile lui Kim Ir Sen, Ceaușescu a implementat politici care au avut consecințe de durată asupra României. Deși aceste acțiuni au fost prezentate la acea vreme ca mari realizări, impactul lor asupra societății și patrimoniului cultural a fost devastator. Astfel, vizita din 1971 rămâne un exemplu elocvent al influenței ideologice și al megalomaniei care au caracterizat regimul ceaușist.