08 feb. 2024 | 15:04

Cât costă un Big Mac în lume, dar la noi. Prețul a luat-o „la goană” mai rău ca inflația

ACTUALITATE
Cât costă un Big Mac în lume, dar la noi. Prețul a luat-o „la goană” mai rău ca inflația

Indicele Big Mac, creat și publicat de The Economist, oferă o perspectivă interesantă asupra evoluției prețului apreciatului sandviș din rețeaua McDonald’s din întreaga lume.

La începutul acestui an, un sandviș Big Mac costa 15,8 lei în România, marcând o creștere de peste 28% față de prețul din ianuarie 2023.

România, țara în care prețurile cresc văzând cu ochii

Comparativ, rata anuală oficială a inflației din România a fost de numai 10,4%, iar unele prețuri la alimentele de bază au fost menținute sub control de către Guvern. În ciuda acestui fapt, prețul unui Big Mac a crescut semnificativ mai mult decât inflația.

Vezi și: Care sunt mâncărurile preferate ale românilor, care e aplicația favorită: peste 5 milioane de căutări

Indicele Big Mac nu oferă doar o perspectivă asupra evoluției prețului sandvișului, ci și asupra puterii de cumpărare a monedelor din diferite țări.

Un sandviș costă cu 39,8% mai puțin în România decât în Statele Unite, conform indicelui. Totuși, pe baza diferențelor de PIB pe persoană, leul românesc este subevaluat cu aproximativ 29,3%.

Vezi și: De ce 1 din 7 români sunt dependenți de fast food. „E ca și cum vrei să te lași de fumat”

Elveția, țara cu cel mai scump Big Mac din lume

La nivel global, Elveția are cele mai scumpe Big Mac-uri, cu un preț de 8,17 dolari americani. În comparație, costul unui astfel de sandviș în SUA este de 5,69 dolari, iar în zona euro este de 5,87 dolari.

Indicele Big Mac, deși inițial un indicator amuzant, a devenit un instrument serios pentru a evalua paritatea puterii de cumpărare între monede.

Deși nu este o măsură perfectă, acesta oferă o perspectivă simplă și accesibilă asupra disparităților de prețuri și puterea de cumpărare a monedelor din întreaga lume.

Vezi și: Cum influențează mâncarea fast-food creierul uman. Efectele negative pe care asupra minții, conform unui studiu

Vezi și: Secretele din restaurantele fast-food care te vor dezgusta. Ce se întâmplă la McDonald’s, KFC sau Subway

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele