Capacele recipientelor de plastic, o problemă pentru Europa. Ce alte schimbări urmează să se întâmple
În ultimele câteva luni, o schimbare mică, dar destul de vizibilă, a început să se strecoare în sticlele de plastic din întreaga Europă, după cum ai observat deja.
Nu mai este la fel de ușor să arunci capacul: acum este legat de sticlă, și toate acestea fac parte din pregătirea pentru o nouă regulă care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană.
Ce alte schimbări se vor produce
Conform noii directive a UE, companiile au voie să vândă produse din plastic de unică folosință cu capace „doar dacă capacele rămân atașate de containere în timpul utilizării produselor”.
Este parte a unui plan de reducere a deșeurilor de plastic, cu UE afirmând că „capacele din plastic utilizate pentru containerele de băuturi se numără printre articolele de plastic de unică folosință care sunt găsite cel mai des pe plajele din Uniune”.
Probabil că aceasta nu va veni ca o surpriză pentru nimeni care a băut vreodată dintr-o sticlă de plastic, multora ni s-a întâmplat să pierdem capacul la un moment dat, și ele nu dispar pur și simplu în neant. Prin menținerea capacului atașat de sticlă, se speră că ambele vor fi reciclate în loc să polueze mediul înconjurător.
Noile prevederi referitoare la capacele de plastic nu au fost bine primite de giganții băuturilor îmbuteliate
Regula a fost anunțată pentru prima dată în 2018 și nu a părut să fie primită prea bine de către giganții băuturilor îmbuteliate, cum ar fi Coca-Cola și Nestlé.
Cu toate acestea, UE a rămas fermă în decizia sa, iar directiva care stabilește schimbarea a fost publicată în iunie 2019, stabilind-o efectiv.
Statele membre ale UE sunt așteptate să respecte noile reguli începând cu 3 iulie, deși mulți au observat sticle cu capace legate în magazine în ultimele luni, atât în interiorul, cât și în afara UE.
Apariția noilor capace a fost întâmpinată de consumatori cu o combinație de laudă, confuzie și supărare, unii plângându-se că le este dificil să le înșurubeze înapoi sau că le stau în cale în timp ce beau.
UE și-a stabilit un termen limită până pe 3 iulie 2027 pentru a evalua rezultatele noii reguli, deși rămâne de văzut dacă vor lua în considerare sau nu opinia consumatorilor.