19 apr. 2024 | 14:27

Boston Dynamics dezvăluie o versiune complet electrică a robotului său Atlas VIDEO

ACTUALITATE
Boston Dynamics dezvăluie o versiune complet electrică a robotului său Atlas VIDEO

Un scurt videoclip prezintă dexteritatea și agilitatea mașinii bipede. Când Boston Dynamics a anunțat că retrage varianta hidraulică a lui Atlas, au existat câteva indicii că gigantul nu a terminat cu roboții umanoizi în întregime.

Și iată că, în doar o zi, Boston Dynamics a dezvăluit un model complet electric.

Ce poate să facă Atlas de la Boston Dynamics

Atlas a fost inițial conceput ca un robot pentru căutare și salvare, iar Boston Dynamics susține că modelul actual este proiectat pentru aplicații în lumea reală. Îl numește pe Atlas „cel mai dinamic robot umanoid din lume” și cu siguranță arată ager.

Un videoclip arată cum Atlas zace pe spate și își întoarce picioarele pentru a se ridica în poziție verticală. Apoi, robotul își rotește capul cu 180 de grade, urmat de torsoul său. Rotirile picioarelor și ale restului corpului sunt puțin neliniștitoare, dar este o demonstrație impresionantă a echilibrului și flexibilității.

Atlas-ul electric pare mai neted decât predecesorul său, care arăta puțin ca o persoană purtând un exoschelet. În loc să aibă un chip cu trăsături umane, capul fără caracteristici al lui Atlas pare puțin ca un inel luminos.

Planurile companiei

Boston Dynamics afirmă că noua generație de tehnologie de fabricație auto a companiei mamă Hyundai este „terenul perfect de testare pentru noi aplicații ale lui Atlas”. Compania planifică să arate cu adevărat ce poate face robotul în lunile și anii următori și să pună la încercare capacitățile lui Atlas cu un mic grup de parteneri la început.

Compania investighează noi sisteme de prindere pentru a se asigura că Atlas este potrivit pentru o gamă de nevoi comerciale, în timp ce se bazează pe abilitatea modelului anterior capabil de parkour de a ridica și muta o varietate de obiecte grele și neregulate. Boston Dynamics afirmă că noul Atlas va fi mai puternic decât înainte și este încrezătoare că poate comercializa un robot umanoid.

„Atlas poate semăna cu o formă umană, dar dotăm robotul să se miște în cel mai eficient mod posibil pentru a finaliza o sarcină, în loc să fie restricționat de un domeniu de mișcare uman. Atlas se va mișca în moduri care depășesc capacitățile umane”, a scris Boston Dynamics într-o postare pe blog.

„Combinând decenii de experiență practică cu gândirea pe principii primare, suntem încrezători în capacitatea noastră de a livra un robot unic capabil să abordeze sarcini plictisitoare, murdare și periculoase în aplicații reale”.