24 ian. 2024 | 13:58

Aceste persoane nu au nevoie de pașaport ca să călătorească. Cine sunt cei trei norocoși din lume

ACTUALITATE
Aceste persoane nu au nevoie de pașaport ca să călătorească. Cine sunt cei trei norocoși din lume

În lumea agitată a zilelor noastre, a avea pașaport reprezintă o necesitate pentru majoritatea oamenilor care traversează frontierele internaționale.

Fie că vorbim despre lideri mondiali, politicieni sau simpli cetățeni, acest document oficial atestă identitatea și cetățenia unei persoane. Cu toate acestea, există trei excepții notabile care pot călători în lume fără pașaport.

Cine poate călători fără pașaport

Potrivit Dicționarului Oxford, un pașaport este un document oficial care confirmă statutul de cetățean al unei anumite țări.

În mod obișnuit, pașaportul este esențial pentru călătoriile internaționale, dar există câteva persoane în această lume care beneficiază de un privilegiu extraordinar: călătoria fără pașaport.

Vezi și: În cât timp este gata un pașaport, în regim normal sau la urgență. Ce acte sunt necesare și cât costă

Primii din această listă sunt Împăratul și Împărăteasa Japoniei. Deși cetățenii japonezi se bucură de acces la peste 194 de țări fără a avea nevoie de viză, Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako pot călători în străinătate fără a aduce un pașaport. Același privilegiu a fost acordat și predecesorilor lor, Împăratului Akihito și Împărăteasa Michiko.

Regele Charles al III-lea poate umbla nestingherit prin orice aeroport

Al doilea norocos este Regele Charles al III-lea, cel mai nou monarh al Regatului Unit. Potrivit normelor guvernului britanic, pașaportul britanic este emis în numele monarhului, astfel încât Regele Charles al III-lea nu are nevoie să dețină un pașaport.

Vezi și: Cum faci programare online la pașapoarte. Pașii pe care trebuie să îi urmezi și detaliul important de care să ții cont

Cu toate acestea, ceilalți membri ai familiei regale, inclusiv Regina Camilla și Prințul William, trebuie să aibă un pașaport pentru călătoriile lor internaționale.

Așadar, cel mai probabil că te-ai lămurit: nu vei scăpa absolut niciodată de acest act, de vreme ce, în mod evident, nu ești unul dintre cei trei norocoși menționați anterior, în acest articol.

Vezi și: Se schimbă pașapoartele românilor din străinătate. Ce noi informații vor apărea pe actele oficiale

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele