22 feb. 2023 | 11:55

VIDEO Peștele cu „mânuțe”: unde trăiește această ființă bizară, dar simpatică

ACTUALITATE
VIDEO Peștele cu „mânuțe”: unde trăiește această ființă bizară, dar simpatică

Un pește cu mâini a fost surprins de fotograful Nicolas Remy. Oficial, „creatura” poartă  numele de Brachionichthys hirsutus.

De fapt, acest pește nu are mâini în adevăratul sens al cuvântului, ci înotătoare pectorale modificate, cu care se deplasează pe fundul apelor.

Trebuie menționat că această specie este pe cale de dispariție: se crede că au mai rămas în sălbăticie numai 3.000 de exemplare.

Nicolas Remy Remy a trebuit să se scufunde timp de nouă ore înainte să găsească un astfel de pește în râul Derwent, din Tasmania.

Plimbarea pe sub apă a dat roade, în cele din urmă, și, mulțumită unui kit de iluminare destul de ingenios, Remy a reușit să surprindă celebrul „pește cu mânuțe”.

Unde ai ocazia să vezi un astfel de pește

Peștii „cu mânuțe” viețuiesc, de regulă, în râuri și se găsesc doar de-a lungul coastei din sud-estul Australiei și în Tasmania. Ei se hrănesc cu crustacee, viermi și altele, dar au și o natură oarecum parazitară.

„Dacă nu ai mai văzut niciodată un pește asemenea, imaginează-ți că scufunzi o broască râioasă într-o vopsea viu colorată, spunându-i o poveste tristă, ca mai apoi s-o forțezi să poarte mănuși cu două mărimi mai mari decât îi trebuie”, a spus, de asemenea, Remy.

Recentele observări ale peștilor cu mâini reprezintă, prin urmare, o veste extraordinară pentru conservatori, iar observații precum cea a lui Remy surprind cât de complet bizare sunt aceste animale, precum și cât de trist ar fi ca ele să dispară de pe fața pământului, având în vedere unicitatea lor.

Din fericire, o populație „ambasador” de pești din această specie a fost recent crescută în captivitate pentru prima dată, în încercarea de a prezerva bizara și simpatica ființă.

Desigur, rămâne de văzut dacă încercările omului vor fi încununate cu succes.

Până atunci, te invităm să urmărești peștele „cu mânuțe” în timp ce se află mediul său natural, în clipul de mai jos.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele