31 ian. 2023 | 10:55

Adevărul despre Bigfoot: studiul care încearcă să facă lumină în acest mister

ACTUALITATE
Adevărul despre Bigfoot: studiul care încearcă să facă lumină în acest mister

Toți cei care sperau ca el să fie adevărat vor avea parte de o mare dezamăgire: Bigfoot ar putea să nu fie deloc ceea ce se credea anterior.

De fapt, el ar putea să fie frecvent încurcat cu urșii negri, sugerează o analiză. Se pare că oamenii din America de Nord ar fi putut confunda ursul negru american cu această creatură uriașă mitică, asemănătoare maimuțelor.

Studiul care încearcă să delimiteze adevărul de imaginație

Analiza, intitulată poetic „Dacă există, ar putea fi, de fapt, un urs?” încearcă să folosească statisticile pentru a explica mitul, ajungând la concluzia că „dacă Bigfoot există acolo, el ar putea, de fapt, să ia forma mai multor urși”.

Așadar, dacă teoria s-ar dovedi a fi adevărată, se pare că asta ar explica și de ce Bigfoot a fost văzut, de-a lungul timpului, atât de des.

Bigfoot, denumit și Sasquatch, este presupus a fi un fel de maimuță bipedă destul de umană care ar locui în pădurile din America de Nord. Legenda a început încă din anii 1800 și a continuat chiar și în secolele care au urmat, mulți oameni pretinzând că au văzut creatura, de-a lungul timpului.

Așadar, încercând să aducă o explicație un pic mai logică unui mit destul de absurd, autorii lucrării mizează pe urșii negri americani, dar și pe condițiile meteo nefavorabile care ar fi putut să-i facă pe oameni să încurce un astfel de animal cu o creatură ciudată precum Bigfoot.

Analiza s-a extins în SUA și Canada, folosindu-se de metode statistice pentru a identifica o legătură între ideea de Bigfoot (conform Organizației Bigfoot Field Researchers) și comunitățile de urși negri.

„După ajustarea populației umane și a suprafaței de teren, este așteptat să existe câte un Sasquatch pentru fiecare câteva sute de urși, într-un anumit stat sau provincie”, a scris unul dintre cercetători, adăugând că asocierea a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele