17 oct. 2023 | 15:28

Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

ACTUALITATE
Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

Adăpost al unora dintre cele mai ciudate animale ale planetei, insulele sunt printre cele mai diverse și mai interesante locuri de pe Terra. Mai jos, puteți afla care sunt primele cinci cele mai mari insule de pe Pământ, după suprafața uscată continentală.

Care este cea mai populată insulă

Înainte de orice, trebuie spus că top 5 cele mai mari insule de pe Pământ nu conține masele continentale, deci exclude Afro-Eurasia, America, Antarctica, dar și Australia, insula-continent.

Aceste mase mari de uscat se află pe propria lor litosferă continentală și placă tectonică, spre deosebire de adevăratele insule, ce sunt prelungiri ale scoarței oceanice sau se află pe o placă continentală ce conține o masă de uscat mai mare. Poate o să te surprindă că, chiar și în aceste condiții, pe aceste mari insule trăiește circa 11% din toată populația planetei.

Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

Groenlanda este cea mai mare insulă de pe Pământ

1.Groenlanda

Insula principală a Groenlandei este cea mai mare insulă de pe Pământ, cu o suprafață de 2.130.800 de kilometri pătrați. Împreună cu masa de uscat principală, teritoriul mai larg al Groenlandei include peste 100 de insule mai mici împrăștiate în jurul coastelor sale.

Citește și: Aceasta este cea mai mică insulă din lume: cum a câștigat locul în Cartea Recordurilor

Groenlanda este definită ca un teritoriu autonom al Regatului Danemarcei. În ciuda dimensiunii sale mamut, clima sa rece face să fie extrem de puțin populată, limitată la câteva așezări găsite de-a lungul coastei. Doar 56.000 de oameni numesc insula „acasă”. Majoritatea groenlandezilor aparține populației inuite, dar o minoritate semnificativă sunt de origine europeană, în primul rând danezi.

Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

Noua Guinee

Cele mai mari insule de pe Pământ

2.Noua Guinee

A doua cea mai mare insulă din lume este Noua Guinee, din Asia de Sud-Est, cu o suprafață de 785.753 de kilometri pătrați. Este situată în Oceanul Pacific, în apropiere de ecuator, în nordul Australiei, de care o separă Strâmtoarea Torres.

Insula este divizată politic, jumătatea de est a insulei aparținând de Papua Noua Guinee, iar jumătatea de vest făcând parte din Indonezia și are o populație de 7,5 milioane de locuitori.

Citește și: Misterele celui de-al optulea continent al Pământului: Ce au descoperit cercetătorii despre continentul scufundat Zealandia

De-a lungul masei de uscat se află masivul Noua Guinee, un lanț muntos ce include Puncak Jaya, cel mai înalt vârf din Oceania, cu o înălțime de 4.884 metri.

Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

Insula Borneo

3.Borneo

Pe locul trei în top 5 cele mai mari insule de pe Pământ se află Borneo, cu o suprafață de 748.168 kilometri pătrați. Găsindu-se tot în Asia de Sud-Est, insula este împărțită politic între trei țări: Malaezia și Brunei în nord, în timp ce partea cea mai mare „Kalimantan”, aflată în sud, aparține Indoneziei.

Citește și: Top 11 cele mai frumoase insule din Italia. Merită fiecare ban pentru a le vizita

Peste 21 de milioane de oameni trăiesc în Borneo. Este, de asemenea, o regiune cu o biodiversitate extraordinar de bogată, incluzând 15.000 de specii de plante cu flori, 3.000 de specii de copaci, 221 de specii de mamifere terestre și 420 de specii de păsări. Unul dintre cele mai carismatice animale ale sale este urangutanul bornean (Pongo pygmaeus), una dintre cele trei specii de urangutan.

Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

Madagascar

Cea mai mare suprafață o are Groenlanda

4.Madagascar

A patra insulă ca mărime este Madagascar, cu o suprafață de 587.041 kilometri pătrați. Situată în Oceanul Indian, în largul coastei de est a Africii de Sud, Madagascar este a doua țară insulară ca mărime după Groenlanda. Ca și Borneo și Noua Guinee, are o biodiversitate foarte bogată.

Citește și: Cum arată Madagascar, locul în care s-a refugiat Radu Mazăre! Oamenii cred în vrăjitorie și spirite

Specialitatea „casei” este constituită de animalele unice, care nu se văd nicăieri altundeva în lume, inclusiv specia de primate aye-aye și micul carnivor fosa, asemănător mangustei. În Madagascar trăiesc circa 29 de milioane de persoane, ceea ce o face cea mai populată insulă din top.

Top 5 cele mai mari insule de pe Pământ. Unde se află și câți locuitori au

Insula Baffin

5.Insula Baffin

Ultima clastă în top 5 cele mai mari insule de pe Pământ este Insula Baffin din Canada, cu o suprafață de 507.451 de kilometri pătrați. Situată la doar 350 de kilometri de Groenlanda, în cel mai apropiat punct al său, Insula Baffin este un alt gigant de gheață.

Are o populație la fel de mică, de doar 13.000 de oameni, dintre care majoritatea sunt inuiți. Este, de asemenea, locația celei mai mari căderi verticale din lume, cu o înălțime de 1.675 de metri, cunoscută sub numele de Thor Peak.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele