La începutul anului 2023 vă propunem un top care probabil nu o să vă cadă prea bine, dar are farmecul său.
Astăzi vă vom prezenta cele mai bogate familii din lume și modul în care au făcut miliardele pe care le au în conturile bancare.
Fie că e vorba de haine, accesorii, supermarketuri, confecții sau alte bunuri, o mână de oameni au reușit să strângă averi considerabile de la restul populației care muncește din greu pentru un salariu minim. Hai să aflăm top 25 cele mai bogate familii din lume în 2022!
A.L. Mills a început să coasă șorțuri de măcelar în Chicago, în 1910, și apoi halate de chirurg. Afacerea e cunoscută azi ca Medline, vinde la mii de spitale din SUA și ar fi fost evaluată recent la aprox. 32 de miliarde de dolari.
Afacerea familiei Mistry a fost fondată în India, în 1865. Grupul Shapoorji Pallonji activează în diverse domenii, iar familia deține o parte din Tata Sons, holding al Tata Group, care controlează mai mult de o duzină de companii cotate la bursă. Averea lor se ridică la 27,4 miliarde de dolari.
Familia Cox controlează Cox Enterprises, un conglomerat cu venituri de 20,9 miliarde de dolari. Cox Communications e una dintre cele mai mari companii de cablu din SUA, fondată în 1898. Descendenții săi sunt acționari și ar avea o avere totală de 28,3 miliarde de dolari.
Marcel Dassault a inventat un tip de elice de avion în timpul Primului Război Mondial, folosit de armata franceză. În 1960, compania Dassault Aviation expedia peste ocean avioanele de luptă Mirage și Rafale. Acum au și afaceri de software, media și imobiliare, iar averea este estimată la 28,5 miliarde de dolari.
Kwok Tak-seng a co-fondat predecesorul companiei imobiliare Sun Hung Kai Properties în 1963, care a devenit publică în 1972. Compania a ajuns unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Hong Kong și baza averii familiei care se ridică la 29,2 miliarde de dolari.
Familiile belgiene Van Damme, De Spoelberch și De Mevius au o companie de producție de bere, fondată în secolul al XIV-lea. Van Damme s-a alăturat celorlalți când fuziunea dintre Piedboeuf și Artois din 1987 a dus la crearea Interbrew, care a fuzionat cu AmBev din Brazilia în 2004. Averea lor se ridică la 29,9 mld. de dolari.
Dan Duncan a început să lucreze pentru companii petroliere după ce a părăsit armata SUA. În 1968 a co-fondat Enterprise Products, una dintre cele mai mari companii energetice midstream din SUA. Duncan a murit în 2010, iar cei 4 copii ai săi au moștenit trusturile și o avere de 30,1 mld. de dolari.
Estée Lauder a început să vândă produse de îngrijire a pielii și de machiaj în New York. În 1946 a lansat compania Estee Lauder care vinde cosmetice în întreaga lume. Încă controlată de membrii familiei, a avut venituri de 17,7 miliarde de dolari în 2022, cu o avere totală de 32,7 mld. de dolari.
A.N. Pritzker a investit în imobiliare și companii cu probleme, care au însămânțat averea uneia dintre cele mai vechi dinastii ale Americii, cu active la Hyatt Hotels. Membrii familiei sunt democrați, Penny Pritzker fiind secretar de comerț al SUA sub președintele Barack Obama. Averea lor se ridică la 34,6 mld. de dolari
Herbert Quandt a contribuit la transformarea Bayerische Motoren Werke în unul dintre cei mai mari producători de vehicule de lux din lume. Urmașii Stefan și Susanne dețin aproape jumătate din companie, cu o avere de 36 mld. de dolari.
Wie Gwan a achiziționat o marcă de țigări în 1950 și a redenumit-o Djarum, care a devenit unul dintre cei mai mari producători de țigări din Indonezia. Fiii lui au investit și în Bank Central Asia, iar acum averea lor e de 36,3 mld. de dolari.
Producătorul german de medicamente Boehringer Ingelheim a fost fondat în 1885 de Albert Boehringer. 130 de ani mai târziu, familiile Boehringer și von Baumbach sunt la conducere și investesc în capital privat. Acum, averea lor este de 36,6 mld. de dolari.
Michele Ferrero a construit o companie globală de cofetărie din ciocolată în orașul italian Alba. Ferrero a achiziționat afacerea Nestle cu bomboane pentru 2,8 miliarde de dolari în 2018. Familia administrează bani prin firmele lor, iar averea se ridică la 37,1 mld. de dolari.
Imperiul fondurilor mutuale din Boston a fost fondat de Edward C. Johnson II în 1946 și acum este condus de nepoata sa, Abigail. Firma a răspuns la trecerea de la fondurile gestionate activ în favoarea fondurilor indexate cu costuri reduse. Averea familiei Johnson se ridică la 40,2 mld. de dolari.
Theo și Karl au preluat magazinul părinților după ce s-au întors din al Doilea Război Mondial și l-au transformat în Aldi, un lanț de supermarketuri cu reduceri. Frații au împărțit afacerea în anii 1960 și au acum peste 10.000 de magazine, cu o avere estimată la 41,4 mld. de dolari.
Producătorul de medicamente Roche Holding a fost fondat de antreprenorul Fritz Hoffmann-La Roche în 1896. Descendenții săi au 9% din compania ale cărei medicamente oncologice de succes au ajutat grupul să genereze venituri de 68,7 miliarde de dolari în 2021. Familia are o avere de 45,1 mld. de dolari.
Bogăția familiei Thomson din Canada a apărut la începutul anilor 1930, când Roy Thomson a deschis un post de radio din Ontario, apoi s-a axat și pe ziare. Compania a avut anul trecut venituri de 6,3 miliarde de dolari, iar familia are o avere de 53,9 mld. de dolari.
Membrii familiei Cargill dețin compania alimentară și agricolă Cargill, care a avut venituri de 165 de mld. de dolari în ultimul an. William W. Cargill a început afacerea în 1865, cu un depozit de cereale în Iowa. Descendenții săi au o avere de 65,2 mld. de dolari.
Frații Alain și Gerard Wertheimer culeg beneficiile finanțării de către bunicul lor a designerului Coco Chanel, în Parisul anilor 1920. Casa de modă a avut venituri de 15,6 miliarde de dolari în 2021. Mai au cai de curse, podgorii și afacerea Family Office Mousse Partners, care le-au adus o avere de 79 mld. de dolari.
Ambani a început să construiască precursorul Reliance Industries în 1950. A murit în 2002 fără a lăsa testament și controlul averii a revenit fiilor, care au în conturi suma de 84,6 mld. de dolari. Mukesh este la cârma conglomeratului din Mumbai, care deține cel mai mare complex de rafinare a petrolului din lume.
A șasea generație a familiei Hermes deține compania franceză de modă de lux renumită pentru gențile Birkin. Pierre-Alexis Dumas este directorul artistic, Axel Dumas este directorul executiv, iar averea totală a familiei se ridică la 94,6 mld. de dolari.
Monarhia Al Saud, veche de 90 de ani, poate credita rezervele de petrol de neegalat ale Arabiei Saudite. Averea controlată de cei 15.000 de membri extinși estimați este probabil mult mai mare decât cifra cunoscută de 105 mld. de dolari. Mulți au făcut bani prin intermediarea contractelor guvernamentale, a tranzacțiilor cu terenuri și prin afaceri care deservesc companii de stat.
Frații Frederick, Charles, David și William au moștenit firma de petrol a tatălui Fred Koch. Din 1980 a devenit Koch Industries, un conglomerat cu venituri de aprox. 125 de mld. de dolari pe an. Familia ar avea o avere estimată de 128,8 mld. de dolari.
Frank Mars a început să vândă bomboane din melasă în 1902. Afacerea lui este arhicunoscută datorită dulciurilor M&Ms, Milky Way și Snickers, dar mai vinde și produse pentru îngrijirea animalelor
Walmart este cel mai mare retailer din lume cu venituri de 573 mld. de dolari de la peste 10.500 de magazine din întreaga lume. Familia Walton deține 47% din retailer, o participație care stă la baza celei mai mari averi din lume de 224,5 mld. de dolari în total.