03 iul. 2023 | 18:20

Suma maximă cu care ai voie să pleci din țară în numerar, conform legii: ce pățești dacă ieși sau intri cu mai mulți bani, fără să-i declari

ACTUALITATE
Suma maximă cu care ai voie să pleci din țară în numerar, conform legii: ce pățești dacă ieși sau intri cu mai mulți bani, fără să-i declari

Atunci când ieși din România sau intri în pe teritoriul țării noastre, legea prevede o anumită sumă de bani cu care poți trece granița. În cazul în care nu respecți legislația în vigoare, riști sancțiuni usturătoare, pentru că gestul tău poate fi interpretat ca tentativă de spălare de bani.

În cazul în care atunci când ieși din țară, în afara teritoriului Uniunii Europene, numerarul găsit asupra ta depășește suma de 10.000 de euro, autoritățile vamale te pot sancționa cu o amendă surprinzător de mare. La decizia Guvernului, s-a majorat limita maximă a amenzii de la 8.000 de lei la 50.000 de lei, însă valoarea nu trebuie să depășească mai mult de 60% din suma numerarului nedeclarat.

Cei care transportă numerar în valoare de 10.000 de euro sunt obligați să declare suma de bani autorităților statului membru din care ies sau intră în UE, punând totodată banii la dispoziția acestora pentru control. În legislația din România, este prevăzut faptul că nedeclararea în scris a numerarului în valută și moneda națională care depășește suma de 10.000 de euro constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 și 8.000 de lei.

Bani vama suma maxima le cat ai voie

Cu câți bani ai voie să ieși din țară, suma maximă

Ce trebuie să știi atunci când ieși cu bani din țară

De asemenea, „în cazul în care numerar neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autorităţile competente ale statului membru prin care numerarul intră sau iese din Uniune pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora, după caz, să facă o declaraţie de informare, în termen de 30 de zile”, conform legislației în vigoare.

În situația în care aceste prevederi nu sunt respectate sau în eventualitatea în care apar indicii că suma de bani, indiferent de valoarea sa, are legătură cu o activitate infracțională, atunci autoritățile pot dispune confiscarea temporară a acestuia, în urma unei decizii administrative.

Perioada de reținere este limitată pe o perioadă de timp în care autoritățile pot stabili dacă împrejurările cazului justifică reținerea numerarului în continuare sau nu. Această perioadă nu poate depăși 30 de zile, cu o posibilitate de a fi prelungită până la 90 de zile.