19 mai 2021 | 10:27

Cu câți bani cash ai voie să ieși din țară și ce amenzi riști dacă nu declari sumele mari

ACTUALITATE
Cu câți bani cash ai voie să ieși din țară și ce amenzi riști dacă nu declari sumele mari

Ministerul Finanțelor a venit cu ceva modificări la legea care reglementează transportul de numerar în afara țării. Sunt stabilite niște amenzi mai dure.

Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de Hotărâre care prevede noi valori ale amenzilor aplicate celor care sunt prinși că trec granița cu sume în numerar mai mari decât cele permise de lege. În acest moment, legislația din România e clară.

N-ai voie să ieși din țară cu mai mult de 10.000 de euro în numerar. Orice sumă care depășește această valoare trebuie declarată autorităților competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniune. Suma cash trebuie supusă unui control.

Ce amenzi primești dacă nu declari sumele mari cash cu care ieși din țară

Proiectul arată că amenzile pleacă de la 3.000 și pot ajunge până la 50.000 lei. Noile reguli s-ar putea aplica din 3 iunie 2021.Practic, constituie contravenţie şi se sancţionează neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit.

Iată câteva prevederi din noul proiect, referitoare la ”numerar neînsoțit înseamnă numerarul care constituie o parte a unui transport care nu este însoțit de un purtător (Regulamentul (UE) 2018/1672 al Parlamentului European).”

  •  În cazul în care numerar neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autorităţile pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declaraţie de informare în termen de 30 de zile.
  • Dacă nu sunt respectate aceste obligaţii sau când există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracţională, autorităţile competente pot să reţină temporar numerarul printr-o decizie administrativă.
  • Prin stabilirea limitei maxime a amenzii la acest cuantum (50.000 lei), autoritatea vamală are posibilitatea de a aplica amenzi spre maximul prevăzut, proporțional cu gradul de pericol social al faptei.

Conform notei de fundamentare, sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă.

MF arată că autoritatea vamală are posibilitatea de a individualiza sancțiunea aplicată, impunând o amendă spre minim când pericolul social al faptei este mai scăzut și, respectiv, o amendă spre maxim atunci când pericolul social al faptei este crescut.