18 sept. 2023 | 13:08

Simona Halep susține că este nevinovată în cazul de dopaj. Probele care au dus la suspendare

SPORT
Simona Halep susține că este nevinovată în cazul de dopaj. Probele care au dus la suspendare

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Sportiva a susținut mereu că nu a luat nicio substanță interzisă cu bună știință, dar motivarea ITIA a arată că sunt dovezi care o contrazic pe campioana de la Roland Garros și Wimbledon. Ce mare greșeală a făcut aceasta.

Dovezile care o incriminează pe Simona Halep

După publicarea motivării ITIA, un raport de 126 de pagini, au apărut detalii inedite și se explică tot procesul de la tribunalul Sport Resolutions. Dar au apărut și probe care o contrazic pe Simona Halep și care au dus la suspendarea de patru ani a sportivei.

Se pare că problemele Simonei Halep au început o dată cu decizia de a colabora cu antrrenorul Patrick Mouratoglou și cu staff-ul acestuia.

Simona Halep susține că este nevinovată în cazul de dopaj. Probele care au dus la suspendare

Simona Halep a fost suspendată patru ani.

În august 2022, fizioterapeuta Candice Gohier i-a recomandat un supliment alimentar cu colagen, denumit Keto MCT, plus alte două, aprobate de Frederic Lefebre, directorul biroului de pregătire fizică al Academiei Mouratoglou, dar și de antrenor.

Suplimentele i-au fost schimate pe motiv că cele consumate până atunci conțineau prea mult zahăr, iar pe cele noi a început să le ia pe 23 august, la New York, înainte de US Open.

Eroarea majoră făcută de Simona Halep

Pe 29 august, chiar înainte de meciul din primul tur de la US Open, când a fost eliminată de Daria Snigur, Simona Halep a omis să treacă suplimentul alimentar cu colagen în formularul completat. N-a pomenit de el nici la audierile preliminare, o lună mai târziu, pe 26 octombrie. Motivul invocat de sportivă la tribunalul Sport Resolutions  a fost că a uitat.

Citește și: Ion Țiriac a rupt tăcerea după suspendarea Simonei Halep: ”Au fost greșeli care s-au făcut”

Observăm că doamna Halep nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT pe Formularul de Control al Dopajului („DCF”) pentru testul său de urină din 29 august 2022. De asemenea, ea nu l-a menționat nici în interviul său din 26 octombrie 2022, cu ITIA.

În cadrul interogatoriului încrucișat avut la audierea din iunie, ea a declarat pentru DCF că a uitat și că, la interviu, probabil, de asemenea, a uitat să îl menționeze. Aceasta a fost clar o neglijență din partea ei, mai ales la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost și mai evidentă”, se arată în motivarea dată de ITIA.

Agenția Internațională pentru Integritatea în Tenis (ITIA) a acuzat neglijența Simonei, interpretând-o drept lipsă de sinceritate și așa a apărut o mare fisură în apărarea româncei.

Doar laboratorul la care a apelat Halep a găsit Roxadustat

Mostrele de Keto MCT au fost trimise în diferite laboratoare pentru analize. Laboratorul WADA (Agenția Mondială Antidoping) n-a găsit Roxadustat.

Citește și: Cine este Candice Gohier, fizioterapeuta de la Academia Mouratoglou. Ea i-a recomandat Simonei Halep suplimentul contaminat

Substanța interzisă a fostă găsită doar  în testele făcute de laboratorul profesorului francez angajat de Simona Halep, Jean-Claude Alvarez, iar explicația a fost că cele două laboratoare au folosit metode diferite de analiză.

Valori mari de Roxadustat, găsite în organismul sportivei

Valorile de Roxadustat care au fost depistate în organismul Simonei Halep au fost mari, iar aces lucru a ieșit la iveală după un experiment cu o voluatră. O fată de vârstă și înălțimea româncei a folosit un supliment contaminat cu Roxadustat și a dat apoi probe de urină.

Prin comparație, testul Simonei de la US Open 2022 a arătat o concentrație de Roxadustat de 46, respectiv de 85 de ori mai mare, decât în testele voluntarei.

Citește și: Profesorul care a analizat probele Simonei Halep contestă suspendarea. A explicat ce a găsit în firele de păr ale sportivei : ”Condamnăm o nevinovată”

Astfel, tribunalul Sport Resolutions a concluzionat că substanța interzisă din organismul tenismenei nu a ajuns doar din suplimentul contaminat, ci și din altă sursă.

Ce a arătat pașaportul biologic

Analiza pașaportului biologic al jucătoarei din România a arătat că aceasta a dat 56 de teste de sânge din 2013 până acum, iar cinci dintre ele au fost invalide și irelevante.

Suspiciunile de dopaj au apărut după un test efectuat pe 22 septembrie 2022, la aproape o lună după proba pozitivă de urină pentru consum de Roxadustat. Acest test suspect a indicat ”manipularea sângelui și a componentelor sângelui“, adică, dopaj sanguin, potrivit ITIA,

Citește și: Cel mai cunoscut medic din România, adevărul despre Simona Halep: „Uitați-vă la musculatura ei și veți înțelege”

După acest episod, Simona Halep a trebuit să efectueze alte două teste de sânge, pe 7 octombrie 2022 și pe 13 decembrie 2022. Primul a ieșit bine, dar al doilea a furnizat un rezultat care a întărit ideea de ”dopaj sanguin“.

Ne păstrăm concluziile anterioare legate de faptul că anormalitățile din pașaportul biologic sunt rezultatul utilizării unei substanțe interzise. Însă analizând dovezile experților și explicațiile jucătoarei, luăm în considerare posibilitatea ca o metodă interzisă să fie un scenariu plauzibil”, au spus experții.

Din dosarul procesului reiese că ITIA a cerut o pedeapsă mai mare pentru Simona Halep, mai exact șase ani. Neregulile descoperite în pașaportul biologic i-au determinat pe cei de la ITIA să creadă că sportiva se dopa de mai multă vreme și de aceea au vrut o sancțiune și mai aspră.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele