Se schimbă legea pentru copiii de 16 din România. Se întâmplă de la 20 august și era imposibil
Începând cu 20 august 2023, se schimbă legea în România pentru toți copiii de peste 16 ani. Este vorba de o aliniere la normativele europene în domeniu în materie de deplasări.
Toți românii care au împlinit 16 ani vor putea călători în străinătate fără să fie însoțiți de un adult, cu mențiunea foarte importantă că părintele sau reprezentantul legal trebuie să-și dea acord în scris pentru efectuarea deplasării peste graniță. Noua modificare legislativă a fost inclusă în Legea 247/2023. Noua lege intră în vigoare începând cu 20 august 2023.
Ce s-a schimbat în legislația românească pentru copiii de 16 ani
Până la momentul de față, statutul deplasării copiilor în străinătate era reglementat prin Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor minori în străinătate. În acea formă a legii era clar că deplasarea se poate efectua doar dacă adolescenții erau însoțiți și numai cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Prin această modificare se reduce vârsta de la care copii pot circula neînsoțiți peste graniță de la 18 la 16 ani.
„Prin excepție (…), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.
În ceea ce privește acordul, vorbim de o declarație notarială care trebuie arătată polițiștilor români de frontieră. Hârtia cu pricina va însoți documentul de călătorie individual sau cartea de identitate. Este bine de știut că declarația nu trebuie semnată de ambii părinți, unul fiind suficient.
„Prin excepție (…), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, se arată în argumentarea noii legi.