25 apr. 2025 | 19:03

Orașul aurului din România. Localitatea ascundea sute de tone din materialul prețios

Știri social
Orașul aurului din România. Localitatea ascundea sute de tone din materialul prețios

În inima României, ascuns între dealurile județului Gorj, se află un orășel cu o istorie uimitoare, care a fost martorul uneia dintre cele mai spectaculoase operațiuni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Tismana, cunoscut mai ales pentru mănăstirea sa, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, a fost ales în secret drept locul în care a fost depozitat tezaurul național al României – peste 200 de tone de aur.

Cum a ajuns aurul să fie depozitat la Tismana

Această poveste incredibilă are rădăcini în evenimentele dramatice de după Primul Război Mondial. În acea perioadă, România a decis să trimită o parte din tezaur în Rusia, pentru protecție. Din păcate, aurul nu s-a mai întors niciodată. Astfel, în contextul noului conflict global care amenința din nou stabilitatea țării, autoritățile române au căutat o soluție mai sigură, una care să nu implice ajutor extern. Așa a apărut „Operațiunea Tismana”.

Citește și: Muzeul Aurului din România este considerat bijuteria ascunsă a țării. Vizitatorii, uimiți de frumusețea exponatelor. Prețul biletului, un chilipir

Peștera din apropierea Mănăstirii Tismana, cunoscută astăzi drept „Peștera Tezaurului”, a devenit adăpostul aurului Băncii Naționale a României. Deși are doar 200 de metri lungime, acest spațiu a fost suficient pentru a ascunde impresionanta cantitate de 242 de tone de aur. Planul, pus în aplicare în septembrie 1944, a fost realizat cu sprijinul Armatei și al Căilor Ferate Române. Măsurile de securitate au fost stricte, iar călugării din mănăstire au păstrat tăcerea absolută timp de decenii.

Înainte de a opta pentru Tismana, autoritățile au explorat și alte variante, inclusiv transportul tezaurului în Turcia sau Elveția. Totuși, acestea au fost respinse, în special din cauza riscurilor și a statutului neutru al Elveției, care nu dorea implicarea într-un posibil conflict. Așa s-a ajuns la decizia finală: tezaurul trebuia să rămână pe pământ românesc.

Citește și: Izvorul tinereţii se află în România. Locul special în care se spune că timpul se dă înapoi, nestingherit încă de civilizaţie

Orașul aurului din România. Localitatea ascundea sute de tone din materialul prețios

Locul în are a fost depozitat aurul românesc

Peștera a fost transformată în muzeu

Mărturiile vremii spun că alegerea mănăstirii a fost influențată și de o întâmplare aparent banală. În urma unui incendiu care a afectat aripa dreaptă a clădirii, starețul de atunci a trimis o scrisoare către guvernatorul Băncii Naționale, cerând ajutor pentru refacere. Contextul a favorizat alegerea Tismanei ca loc de refugiu pentru comoara națională.

Astăzi, acea peșteră a fost transformată într-un muzeu inedit – unicul Muzeu al Aurului din Europa, deschis publicului de marți până duminică. Vizitatorii pot explora o pagină fascinantă din istoria țării, admirând reconstituiri și exponate care evocă atmosfera tensionată a acelor vremuri.

Citește și: Mica Toscana de România, locul în care te simţi ca în Italia. Viile, dealurile şi clădirile istorice te cuceresc pe loc

Cu sprijinul Băncii Naționale și al Mitropoliei Olteniei, muzeul oferă o experiență autentică, iar intrarea este gratuită. Tismana nu este doar un simbol al credinței, ci și o mărturie vie a curajului și ingeniozității românilor care au reușit să-și protejeze comoara națională într-unul dintre cele mai tulburi momente ale istoriei.