Programul Tezaur 2023, mai profitabil decât să-ți ții banii la bancă: cu ce dobânzi vin noile titluri de stat, care sunt avantajele
Nici nu a început bine anul nou, iar autoritățile române, în frunte cu Ministerul Finanțelor, au dat drumul unei noi emisiuni de titluri de stat, Tezaur. Programul nu este nou, dar în ediția din 2023, vine cu câteva avantaje care merită toată atenția, cel mai important ținând de dobândă.
Începând de mâine, 3 februarie 2023, este disponibilă pentru achiziție o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur. Aceasta este destinată în mod exclusiv populației, persoane fizice de peste 18 ani și vine la pachet cu maturități de 1, 2 sau 3 ani, în timp ce dobânzile din spate sunt de 7,2%, 7,5%, respectiv 8%. Această categorie de titluri de stat, la fel ca în anii trecuți, este sub formă dematerializată și are o valoare nominală de un leu.
Ce trebuie să știi despre Tezaur 2023, cum cumperi titlurile de stat
La fel ca în anii trecuți, titlurile de stat pot fi cumpărate prin mai multe mijloace, inclusiv online, fără vreo deplasare la ghișeu. Trebuie doar să ai în vedere câteva aspecte, începând cu perioada de disponibilitate. Nu le poți cumpăra în tot timpul anului. În schimb, titlurile de stat sunt accesibile după cum urmează:
- Între 3 – 23 februarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
- Între 3 – 24 februarie 2023 de la unitățile Trezoreriei Statului;
- Între 3 – 23 februarie 2023 în mediul urban și 3 – 22 februarie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Este important de reținut că dobânda obținută prin Tezaur este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, conform Profit.ro. Aceste titluri sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Fondurile obținute ca urmare a acestor emisiuni se vor utiliza pentru finanțare deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.