Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Locul preferat de românii care merg în Grecia va fi lovit de o erupție vulcanică majoră
Santorini este renumită pentru uluitoarea sa căldare în formă de semilună, jumătate din ea fiind scufundată. A fost creată de una dintre cele mai mari erupții cunoscute, în urmă cu aproximativ 3.600 de ani. Explozia a fost atât de puternică încât a distrus orașul antic Akrotiri din Santorini și a dat o lovitură fatală civilizației care se stabilise pe insulă la acea vreme.
Insula preferată de români stă pe un butoi de pulbere
Astăzi, Santorini este unul dintre cele mai faimoase locuri din Grecia, cu vile și stațiuni de lux care oferă escapade de vis pentru cupluri, familii și grupuri de prieteni. Stâncile vulcanice abrupte ale insulei, cocoțate la aproximativ 1.000 de metri deasupra nivelului mării, creează o pânză geologică impresionantă, cu case vopsite în alb, echilibrate pe margine. Nu e de mirare că este una dintre cele mai fotografiate locații de pe planetă.
În fiecare seară, insula se oprește pentru faimoasele apusuri de soare din Santorini, renumite în întreaga lume. Satul cu domuri albastre și albe din Oia se umple de lume pe măsură ce se apropie ora de aur. Pe măsură ce soarele începe să apună în spatele stâncilor calderei, cerul se transformă într-un spectacol viu de nuanțe roșii, portocalii și roz.
Vulcanul Kolumbo ar putea erupe oricând
Santorini face parte din Arcul vulcanic elen, unul dintre cele mai importante câmpuri vulcanice din Europa, care a cunoscut peste 100 de erupții în ultimii 400.000 de ani. Cel mai activ vulcan subacvatic și potențial periculos din estul Mediteranei, Kolumbo, se află la opt kilometri nord-est de Santorini și face parte din același sistem vulcanic, scrie CNN.
Scufundat în Marea Egee, Kolumbo a fost liniștit timp de aproape 400 de ani – dar nu doarme. Ultima dată când a erupt, în 1650, a ucis 70 de persoane și a declanșat un tsunami de 40 de picioare. Au fost înregistrate cutremure puternice și replici, precum și gaze toxice și o cantitate imensă de fum.
Oamenii de știință știu că explozia Kolumbo ar putea provoca mari pagube. Unele dintre cele mai mari expediții oceanografice din lume i-au făcut o vizită, iar monitorizarea s-a intensificat în ultimii 20 de ani.
Una dintre cele mai mari nave de cercetare americane, nava de foraj de adâncime JOIDES Resolution, s-a deplasat în Santorini pentru prima sa misiune în Marea Mediterană între decembrie 2022 și februarie 2023.
Formidabila navă a adus „un întreg laborator plutitor în zonă”, spune vulcanologul și șeful adjunct al expediției, Tim Druitt. Capabil să foreze la peste 8.000 de metri sub suprafața mării, cercetătorii au colectat sedimente neatinse anterior pentru a încerca să reconstituie istoria vulcanismului în zonă.
Rezultatele – rapoartele inițiale sunt așteptate în cursul acestui an – ar trebui să îi ajute pe oamenii de știință nu numai să prezică viitoarele erupții, ci și să dezvăluie comportamentul altor vulcani activi din întreaga lume care reprezintă o amenințare pentru milioanele de oameni care trăiesc în vecinătatea lor. Legăturile dintre cutremure și vulcani sunt, de asemenea, studiate.