05 aug. 2023 | 08:05

Oamenii de știință au înviat viermi vechi de 46.000 de ani: ce au început să facă imediat după sfidează orice logică

ACTUALITATE
Oamenii de știință au înviat viermi vechi de 46.000 de ani: ce au început să facă imediat după sfidează orice logică

Oamenii de știință au înviat viermi vechi de 46.000 de ani. Aceștia au început să se reproducă instantaneu.

Cercetătorii au înviat cu succes corpurile unor viermi rotunzi microscopici vechi de 46.000 de ani, pe care i-au găsit înghețați la aproximativ 40 de metri sub permafrostul siberian, conform studiului.

Ce au făcut viermii readuși la viață

În mod uimitor, viermii au început să se reproducă imediat, într-un vas de laborator.

În timp ce asta poate suna ca scena de deschidere a unui blockbuster în stil „Jurassic Park”, cercetătorii spun că au avut motive întemeiate să readucă la viață aceste organisme: speranța că ne-ar putea ajuta să ne dăm seama cum s-ar putea adapta viața la modelele meteorologice în schimbare rapidă și la schimbarea climei.

După cum este detaliat într-un nou studiu publicat în revista PLOS Genetics, echipa internațională de cercetători a descris modul în care au reînviat o specie recent descoperită de nematozi, care sunt viermi ce pot locui într-o gamă largă de medii. Ei au descoperit că această specie specială își poate suspenda metabolismul, pentru a intra într-o stare numită „criptobioză”, permițându-i să supraviețuiască timp de zeci de mii de ani.

Pe parcursul mai multor experimente, cercetătorii au „deshidratat ușor” atât grupul de control antic, cât și cel mai studiat și le-au înghețat, constatând că ambele specii au putut supraviețui cu ușurință la temperaturi de până la -44 de grade Celsius.

„Practic, trebuie doar să aduceți viermii în condiții acceptabile, pe o placă de cultură, cu unele bacterii, puțină umiditate și temperatura camerei”, a declarat Philipp Schiffer, biolog evoluționist la Universitatea din Köln și co-autor al studiului.

„În acest caz, acest lucru este și mai ușor, deoarece este o specie asexuată exclusiv feminină”, a adăugat el. „Nu trebuie să găsească bărbați și să facă sex, doar încep să facă ouă, care se dezvoltă”.

Cercetarea ar putea avea implicații substanțiale pentru înțelegerea noastră a modului în care organismele complexe pot supraviețui perioadelor lungi de stază.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele