Oamenii de știință au creat o mână bionică revoluționară: Cum ajută persoanele cu dizabilități
Mâna bionică revoluționară se contopește cu oasele, mușchii și nervii unei femei care a testat-o. Unei femei suedeze în vârstă de 50 de ani care și-a pierdut mâna într-un accident agricol i s-a pus o proteză de ultimă oră, care s-a dovedit a fi incredibilă.
Cum acționează mâna bionică
Mâna bionică se bazează pe o tehnologie revoluționară care se conectează direct la oasele, mușchii și nervii unui utilizator – creând o interfață om-mașină care permite inteligenței artificiale să traducă semnalele creierului în mișcări precise, dar simple, conform unui studiu recent.
Vezi și Omul care și-a pus o mână bionică după ce a fost inspirat de un joc video
Vezi și Prima mână bionică dotată cu simț tactil va fi o salvare pentru mulți oameni
Femeia care a primit mâna bionică, Karin (al cărei nume complet nu este dezvăluit), are acum un simț al atingerii limitat și își poate mișca toate cele cinci degete bionice individual, cu o rată de succes de 95 la sută. După două decenii de viață fără mâna dreaptă, ea își poate desfășura acum 80% din activitățile zilnice obișnuite, cum ar fi pregătirea mâncării, ridicarea obiectelor, închiderea fermoarului și desfacerea fermoarului hainelor sau genților și rotirea clapetelor sau șuruburilor ușilor.
Mai mult, după ce a primit proteza, durerea chinuitoare a lui Karin, despre care spunea că se simte ca și cum mâna ei trece printr-o mașină de tocat carne, a scăzut semnificativ.
„Am un control mai bun asupra protezei mele, dar mai presus de toate, durerea mea a scăzut”, spune Karin.
„Astăzi, am nevoie de mult mai puține medicamente”.
Pacienta se simte bine
Echipa internațională de ingineri care a lucrat la mâna bionică a împărtășit recent succesul lui Karin în revista Science Robotics. Cercetătorii, care provin din Suedia, Italia și Australia, spun că este pentru prima dată când o mână robotizată cu electrozi interni arată viabilitatea pe termen lung pentru amputații sub cot.
Vezi și Un bărbat a construit o mână bionică dintr-un aparat de făcut cafea
Vezi și Robotul din junglă. Acest om a construit o mână bionică din fier vechi
„Faptul că Karin și-a putut folosi proteza confortabil și eficient în activitățile zilnice de ani de zile este o dovadă promițătoare a potențialelor capacități de schimbare a vieții ale acestei noi tehnologii pentru persoanele care se confruntă cu pierderea membrelor”, spune inginerul robotic, Max Ortiz Catalán, care a condus cercetările la Institutul de Bionică din Melbourne, Australia și la Centrul pentru Cercetare Bionică din Suedia.
Când lui Karin i-a fost montată inițial proteza, acum trei ani, cercetătorii spuneau că tehnologia era unică. Nicio altă proteză de mână de pe piață nu conținea senzori încorporați.