22 mart. 2023 | 12:47

Muncitorii străini în România, exploatați: ce acuzații li se aduc angajatorilor români

ACTUALITATE
Muncitorii străini în România, exploatați: ce acuzații li se aduc angajatorilor români

Muncitorii străini asiatici completează lipsa de forță de muncă din România. Dar presa nepaleză spune că sunt exploatați de angajatorii de la noi din țară.

Printre exploatările menționate, se numără orele suplimentare lucrate și neplătite, întârzierea salariului luni de zile, condiții de muncă grele.

Ca referință, în perioada 2016-2020, România și-a crescut cota pentru lucrătorii din afara UE de la 3.000 la 30.000, iar nepalezii beneficiază din plin de asta. Lucrătorii asiatici sunt mai ieftini, bine pregătiți și sunt gata să plece la muncă în străinătate.

Muncitorii asiatici, exploatați în România

Așadar, odată ce lucrătorii ajung în România, există diferite modalități prin care aceștia pot fi exploatați. Deși legea română spune că oamenii trebuie să lucreze doar cinci zile pe săptămână timp de 40 de ore, ei ajung să lucreze 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână, potrivit lui Uva Raj Lamichhane, un muncitor migrant nepalez și blogger video cu sediul în București.

„Dacă lucrezi mai mult, sunt considerate ore suplimentare și trebuie să fii plătit pentru acele ore suplimentare. Unii nepalezi, în special în domeniul hotelier, sunt obligați să muncească 60 de ore, dar sunt plătiți doar pentru 40”, a spus el, citat de Profit.ro.

Presupusele abuzuri au mers atât de departe, încât unii angajatori chiar au confiscat pașapoartele lucrătorilor nepalezi pe care îi angajaseră. Dacă muncitorii doresc să-și schimbe locul de muncă, apar alte probleme. Majoritatea lucrătorilor vin în România cu un contract de doi ani, dar angajatorii, după ce au investit în biletele de avion și în comisioanele agențiilor, sunt reticenți în a-i lăsa să plece.

Bogdan Hossu, președintele sindicatului Cartel-Alfa, unul dintre cele mai active din România, spune că exploatarea muncitorilor din țară este un exemplu de „dumping social”.

„În 2011, am avut o nouă legislație care a dereglementat complet piața muncii. În esență, interzice contractele colective interprofesionale și sectoriale. Acest lucru deschide ușa pentru tot felul de abuzuri”, a spus Hossu, conform aceleiași surse.

„Chiar înainte de acest val de muncitori asiatici, românii erau sclavi moderni”.