03 feb. 2023 | 08:59

Mumia scoțiană care s-a dovedit a fi făcută din trei persoane: cum a fost posibil

ACTUALITATE
Mumia scoțiană care s-a dovedit a fi făcută din trei persoane: cum a fost posibil

Două mumii de 3.000 de ani găsite îngropate în poziția fetală în Hebridele Exterioare ale Scoției s-au dovedit, la o inspecție mai atentă, a fi formate din șase persoane fuzionate în mod intenționat.

În timpul săpăturilor la un sit din epoca bronzului din Cladh Hallan, pe insula South Uist, în 2001, arheologii au descoperit ceea ce păreau a două schelete bine conservate. Cadavrele prezentau semne că au fost păstrate într-o turbă de ceva timp, înainte de a fi mutate pentru înmormântare.

Turba este creată prin descompunerea materiei organice, în mare parte din materiale vegetale precum mușchi. În special, când mușchiul de sphagnum se acumulează suficient în zonele umede pentru a forma o mlaștină, straturile de turbă formează acizi care sunt incredibil de buni la conservarea corpurilor.

„Aceste plante acidifică solul în timp ce eliberează un compus care se leagă de azot, privând zona de nutrienți”, a explicat Carolyn Marshall într-o discuție.

„Pe lângă temperaturile reci din nordul Europei, aceste condiții fac imposibilă funcționarea majorității microbilor”.

„Fără nimic care să le distrugă, mușchii morți se îngrămădesc, împiedicând oxigenul să pătrundă în mlaștină. Rezultatul este un sistem etanșat natural. Orice materie organică care intră într-o turbă stă acolo – ca Omul Lindow”.

Mumiile ciudate au o explicație

În timp ce oamenii au căzut în mlaștini și s-au păstrat în mod natural, oasele găsite la fața locului au indicat că locuitorii din epoca bronzului din Cladh Hallan au plasat în mod deliberat cadavre în mlaștini pentru a le conserva, ceva despre care nu eram conștienți a avut loc în epoca bronzului Marea Britanie. Corpurile au fost mutate suficient de repede încât oasele să nu se descompună, ceea ce sugerează că aveau cunoștințe despre procesul de conservare. În corpurile de turbă, cum ar fi Omul Lindow, aciditatea mlaștinilor poate descompune oasele bogate în calciu, păstrând pielea.

Pentru a adăuga un element mult mai ciudat la mister, arheologii au observat detalii ciudate despre schelete. În scheletul masculin, maxilarul inferior avea toți dinții, în timp ce maxilarul superior nu avea niciunul. Dinții inferiori au prezentat semne de uzură în concordanță cu un set complet de dinți superiori în timpul vieții, sugerând că ceva nu era în regulă. În scheletul feminin, potrivit lui Terry Brown, profesor de arheologie biomedicală la Universitatea din Manchester, când oasele au fost analizate în 2015, „maxilarul nu se potrivea în restul craniului”.

Cadavrele au fost analizate folosind teste ADN și s-au dovedit a fi de la șase persoane diferite, dintre care niciuna nu avea aceeași mamă. În timp ce datarea izotopică a arătat că părțile pentru scheletul feminin datează din aproximativ aceeași perioadă de timp, scheletul masculin conținea părți de la oameni care au murit la câteva secole distanță.

Unul dintre schelete a fost asamblat între 1260 î.Hr. și 1440 î.Hr., în timp ce celălalt a fost între 1130 î.Hr. și 1310 î.Hr. Deși există o suprapunere, arheologul de la Universitatea Sheffield Mike Parker-Pearson a spus că „probabilitatea statistică este ca acestea să fi fost asamblate în momente diferite”, adăugând că, deși părțile corpului ar fi putut fi lipite împreună, faptul că acest lucru s-a întâmplat de două ori „face acest lucru puțin probabil”.

Așadar, de ce oamenii, cu mii de ani în trecut, au păstrat corpurile mai multor indivizi în două supercadavre mari? Poate că nu vom ști niciodată sigur.