09 oct. 2023 | 13:08

Meciul Israel – Elveția, amânat din cauza tensiunilor provocate de atacul sângeros al Hamas. FRF vrea să joace în altă zi duelul cu Belarus

SPORT
Meciul Israel - Elveția, amânat din cauza tensiunilor provocate de atacul sângeros al Hamas. FRF vrea să joace în altă zi duelul cu Belarus

Războiul provocat de gruparea Hamas și luptele sângeroase au amânat meciul de fotbal Israel – Elveția, din preliminariile EURO 2024, care trebuia să se desfășoare la Tel Aviv pe 12 octombrie, chiar în ziua duelului Belarus – România. Federația noastră de fotbal crede că această decizie nu este în avantajul „tricolorilor”.

Meciul Israel – Elveția, programat pe 12 octombrie, a fost amânat din cauza luptelor sângeroase

UEFA a decis să amâne meciul Israel – Elveția, din Grupa I, a preliminariilor Campionatului European de Fotbal din anul 2024, din cauza tensiunilor din țara care ar fi trebuit să găzduiască această partidă, programată pe 12 octombrie. Forul continental a menţionat că va aștepta câteva zile pentru a vedea dacă meciul dintre Kosovo şi Israel se poate juca la data stabilită, 15 octombrie, sau va trebui amânat. Și România ar urma să joace în Israel la mijlocul lunii noiembrie, dar în legătură cu acest meci nu s-a făcut nicio precizare.

Cum a reacționat FRF, după ce a fost amânat meciul Israel – Elveția

Partida amânată este din grupa din care face parte și naționala României. Echipa lui Edi Iordănescu va înfrunta pe 12 octombrie naționala din Belarus, în deplasare, la Budapesta, iar oficialii FRF au declarat că ar fi fost normal ca și această partidă să fie amânată. Mihai Stoichiță a vorbit despre această problemă și este convins că tricolorii vor fi dezavantajați în situația în care lucrurile rămân neschimbate.

„Astea sunt deciziile UEFA. Ar fi fost bine să se joace pentru că, în mod normal, toate meciurile trebuiau să se joace în același timp, ca să nu se lase loc de interpretări.

Când o să jucăm cu ei o să jucăm la ei sau tot așa? Sunt lucruri care nu pot fi definite. Asta e, trebuie să ne supunem. Ținând cont de gravitatea evenimentelor care sunt acolo… Ce să faci?

Eu aș fi preferat să se joace toate meciurile în același timp. Așa cum își face toată lumea socoteli, și tu, și eu, și Edi Iordănescu, și toată lumea din Federație, așa își fac și israelienii. Altfel îți faci calculele când se joacă toate meciurile odată și știi rezultatele. Așa, ei vor știi rezultatele noastre cu Belarus și cu Andorra”, a declarat președintele Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal, conform Fanatik.

România face parte din Grupa I a preliminariilor lui Euro 2024, acolo unde este pe locul 2, cu 12 puncte, două mai puține decât liderul Elveția. Clasamentul este completat de Israel (locul 3, 11 puncte), Kosovo (locul 4, 4 puncte), Kosovo (locul 5, 4 puncte) și Andorra (locul 5, 2 puncte).

Neta Lavi si Olimpiu Morutan in meciul de fotbal dintre Romania si Israel, din cadrul preliminariilor Campionatului European 2024, desfasurat pe Arena Nationala, sambata 9 septembrie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

De ce a fost amânat meciul Israel – Elveția

Israel a fost atacată săptămâna trecută de militanții Hamas, iar numărul morților și răniților este foarte mare. În Israel au murit 700 de persoane și 2.000 au fost rănite, în urma atacului terorist, iar după răspunsul armatei coordonate de la Tel Aviv, în Gaza au fost uciși aproape 400 de militanți palestinieni, în timp ce autoritățile locale au vorbit de 400 de civili care și-au pierdut viața. Premierul Beniamin Netanyahu a promis că atacul Hamas va fi crunt răzbunat și a spus că mai multe locuri din Gaza vor fi rase de pe fața pământului. Armata israeliană a mobilizat 100.000 de rezerviști în apropiere de Fâșia Gaza.

Conflictul a escaladat sâmbătă, în zi de sărbătoare, când Hamas susține că a atacat cu 5.000 de rachete. Acestă ofensivă a fost doar o diversiune și a atras atenția de la adevărata operațiune, în care luptătorii Hamas au intrat în Israel, pe jos, pe motocicletă și chiar cu parapanta și au început să tragă la nimereală pe străzi.

The Wall Street Journal scrie că această operațiune a fost planificată cu ajutorul Iranului. Întâlnirea decisivă ar fi avut loc la Beirut, iar Hamas ar fi primit sprijin și de Hezbollah, o altă gruparea care primește resurse din Iran. Presa din lumea întreagă se întreabă cum de a fost posibil ca serviciile de securitate israeliene să nu aibă informații despre un atac de o asemenea amploare. Despre acest atac s-a spus că este un „Pearl Harbor pentru Israel”.

Potrivit unui comunicat prezentat astăzi, armata israeliană a precizat că au fost rezolvate toate locurile din țară unde au existat luptători Hamas, dar a precizat că există posibilitatea să mai existe atacuri răzlețe.