Mărturia unui român stabilit în Israel, despre război: ”Armata și sistemele de comunicație nu au funcționat așa cum ne așteptam” INTERVIU EXCLUSIV
Dan Romașcanu, un român stabilit în Israel de aproape 40 de ani, a declarat într-un interviu acordat Playtech.ro că Armata și „sistemele de comunicație nu au funcționat așa așa cum ne așteptam”. Chiar dacă la nivelul societății există mari diferențe, în astfel de situații sunt lăsate la o parte divergențele și există un „grad mare de voluntarizare”.
Bilanțul victimelor. Măsurile luate de autorități
- Israelul a atacat Gaza cu rachete începând de sâmbătă, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că se va răzbuna „cu putere” pe Hamas pentru incursiunea sângeroasă a acestuia în Israel. Cel puțin 1,055 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul a început atacurile aeriene, a anunțat miercuri Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza.
- În a cincea zi de război premierul Benjamin Netanyahu și liderul Partidului Unității Naționale, Benny Gantz, pun la punct detaliile unui acord pentru formarea unui „guvern de urgență națională”, în contextul războiului în curs cu Hamas și al ostilităților de la frontiera de nord, potrivit Times of Israel.
- Bilanțul victimelor atacului al grupării teroriste palestiniene Hamas asupra Israelului de sâmbătă a depășit miercuri cifra de 1,200 de morți, peste 3,000 de răniți, iar soarta a aproximativ 150 de persoane răpite și duse în Fâșia Gaza este încă neclară. Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat că 3.007 persoane au fost rănite, dintre care 28 în stare critică și 345 în stare gravă, cu aproape 500 încă spitalizate.
Situația din Israel, descrisă de un român
Dan Romașcanu s-a stabilit în Israel în 1984 împreună cu familia, a lucrat ca inginer specialist în domeniul comunicatiilor si al Internetului, iar de câțiva ani a ieșit la pensie. Acordă mult timp familiei, dar și pasiunilor sale: filmul, literatura, istoria. Este colaborator al site-ului cultural filme-carti.ro încă de la înființarea acestuia și, începînd cu seria a VI-a, este colaborator extern (Israel) al revistei Familia.
Într-un interviu acordat Playtech Dan Romașcanu a descris situația actuală din Israel.
Playtech.ro: Cum sunteți dumneavoastră și familia? Știu că locuiți în apropiere de Tel Aviv. Care este starea generală a populației?
Dan Romașcanu: Suntem OK. Suntem acasă, în zona în care locuim noi nu au fost până acum probleme deosebite. Slavă Domnului nu avem prieteni sau rude care să fi fost afectați de eveniment.
În afară de situația generală care afectează pe toată lumea, personal suntem în regulă.Suntem la 10-15 kilometri la nord de Tel Aviv, acești 10-15 kilometri ne pun la adăpost de tirurile de rachetă dinspre Gaza, limita lor de acțiune este cam pe la noi. Până acum în zona noastră nu au fost probleme, am avut câteva alarme 1-2 pe zi în medie de când a început conflictul, de acum 5 zile, dar niciuna cu probleme în orașul în care locuiesc.
Playtech.ro: Ce ați simțit în ziua în care a izbucnit conflictul? Ce măsuri au luat autoritățile? Au fost mobilizați deja și rezerviști, cum se desfășoară lucrurile zilnic? Care sunt schimbările sau procedurile în astfel de situații?
Dan Romașcanu: Evenimentul de sâmbătă s-a declanșat la 50 de ani și o zi, după declanșarea Războiului de Yom Kippur, războiul a început pe 6 octombrie 1973. Țin bine minte data, la vremea aceea eram student la Politehnică la București la Facultatea de Automatică, era sâmbătă, eram într-o excursie pe munte. Acum conflictul s-a declanșat tot într-o sâmbătă.
Pentru prima dată de atunci a fost declarată starea de război care înseamnă din punct de vedere al cetățeanului de rând cum suntem noi. Amândoi suntem ingineri pensionari, suntem puțin activi și avem diferite activități voluntare profesionale.
Acum în acest context, din punctul de vedere al vieții de zi cu zi, principala caracteristică este că cea mai mare parte a comerțului este practic închisă, tot ce înseamnă magazine de lux, începând de la magazine de îmbrăcăminte până la librării totul este închis.
Sunt deschise numai magazinele alimentare, toate supermarketurile, o parte din restaurante, cele care livrează mâncarea acasă, toate acestea sunt deschise, farmaciile sunt deschise toate.
Comerțul este practic paralizat. Transportul este și el adaptat, transportul în comun lucrează parțial, școlile sunt închise în toată țara deocamdată. Este o problemă mare și pentru părinții care lucrează ca să nu mai vorbesc de faptul că sunt mobilizați la ora actuală cam 300,000 de rezerviști care înseamnă apreciez eu ceva care se apropie de 10% din forța de muncă totală.
În rest programele la televizor, canalele principale, cam 24 din 24 de ore transmit numai știri și informații de actualitate și interviuri și dezbateri.
Cinematografele, teatrele sunt toate închise, programele la televizor continuă în mod normal, chiar suplimentar, companiile de cablu au deschis canalele cu plată pentru toată lumea, ca să susțină moralul general și să aibă oamenii un divertisment alternativ.
Playtech.ro: Cum vi se pare poporul din Israel în astfel de momente, mai ales că societatea este una fragemntată și din punct de vedere religios sau etnic? Sunt solidari, răspund prompt la apelul autorităților? Am putea face o comparație și cu România? Pentru că și aici ați prins niște momente de criză în trecut?
Dan Romașcanu: Sunt stabilit din 1984. Îmi este foarte greu să fac o comparație pentru că atâta timp cât am trăit în România, între 1953 și 1984 am trăit două momente de o asemenea criză, unul a fost în 1968 invazia Cehoslovaciei, când a fost un moment de criză și cel din 1977 când a avut loc marele cutremur.
În schimb din păcate în Israel, de când locuiesc aici mi-a fost dat să trec prin Războiul din Golf, prin câteva conflicte de mai mică intensitate, conflicte care durau câteva zile, au fost atacuri teroriste foarte intense, și acum din păcate acest război.
Israelienii au o capacitate extraordinară de a se adapta și de a se uni în momentele de restriște. Nu aș vrea să idealizez această situație, însă există o tradiție care face ca în momentele grele să fie lăsate la o parte orice fel de deosebiri.
Societatea israeliană este o societate foarte fragmentată, este fragmentată în grupuri de la origine etnică. Există două curente principale și câteva secundare în iudaismul religios. Există diferențe sociale mari, există diferențe între centrul țării și periferie, există divergențe politice care în ultimul an au fost foarte puternice.
Cam toate aceste lucruri sunt lăsate la o parte în momentele de restriște, merg la armată cam toți, fără niciun fel de excepție, este un mare grad de voluntarizare și ajutor reciproc între oameni. Din punctul acesta de vedere funcționează.
Nu știu și sper să nu aflu vreodată ce s-ar întâmpla în România într-o situație similară, bănuiesc că multe lucruri s-ar întâmpla similar, probabil că ar exista și unele diferențe.
Playtech.ro: Încă de la începutul situația politică a fost tensionată. Au fost proteste masive care amenințau stabilitatea țării, însă cum e situația acum având în vedere starea de război? Cum funcționează instituțiile și cum arată scena politică?
Dan Romașcanu: Protestele au fost foarte acute în ultimele 10 luni, practic la 1 ianuarie 2023 a intrat un guvern de centru dreapta. Este pentru prima dată când în istoria Israelului într-o coaliție guvernamentală intră un partid de extremă dreapta.
Este o situație dacă ar fi să comparăm cu România, ar fi varianta ca unul dintre partidele mari de centru să se alieze cu AUR și cu încă un partid care ar reprezenta din punct de vedere politic Biserica Ortodoxă.
Protestele care au fost în ultima perioadă nu au fost proteste organizate sau conduse de opoziție, ci a fost mai mult vorba despre un protest comun, popular venit din partea societății civile și îndreptat împotriva a două dintre elementele principale ale programului de guvernare, unul o schimbare a sistemului juridic, nu foarte diferit față de încerca să facă acum câțiva ani Liviu Dragnea în România, adică cu slăbirea instituției și schimbarea celor de la Curtea Supremă, slăbire atribuțiilor sistemului juridic.
A doua chestiune este legată de o interferență a elementelor religioase în viața de zi cu zi care includea printre altele aspecte legate de drepturile femeilor, vorbim de drepturile femeilor la nivelul cel mai de bază. de exemplu de a sta în autobuz acolo unde doresc și nu în spatele autobuzului sau dreptul de a putea fi amestecați în adunările publice de a nu sta separați așa cum se stă în sinagogile ortodoxe cel puțin.
În ultima perioadă la noi au fost sărbătorile de toamnă, Roș Hașaná (Anul Nou Evreiesc) și Yom Kippur, a fost o pauză parlamentară și războiul a izbucnit în ultima zi de sărbătoare.
În momentul de față totul este lăsat la o parte se încearcă formarea unui guvern sau alăturarea la guvern a câtorva reprezentanți ai opoziției, lucru care s-a întâmplat iarăși o singură dată în istoria Israelului, în timpul Războiului de Șase Zile, discuțiile sunt în curs.
Playtech.ro: Cum au acționat acum autoritățile în această situație? Care sunt nemulțumirile populației? Care sunt cifrele victimelor anunțate de autorități la cinci zile de la începutul conflictului? Unde au greșit autoritățile? Care au fost punctele slabe?
Dan Romașcanu: Instituțiile nu au funcționat bine, ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie a fost un atac terorist de proporții și un masacru, pogrom, niciunul dintre cuvintele acestea nu e exagerat, de dimensiunile a ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie.
În momentul de față, azi dimineața cifra oficială a decedatilor era de 1,200 și încă nu e cifra finală. 1,200 de morți la o populație de 10 milioane, asta ar însemna pentru România ar fi dublu, pentru SUA, dacă ne comparăm cu 11 septembrie, populația SUA e undeva la 30 de milioane și ar însemna ceva de genul 50.000 de victime.
Comunități întregi de sate, kibuțuri care se aflau în apropierea zonei Gaza au fost ocupate, oamenii au fost smulși din casele lor, sâmbătă dimineața, la ora 06.00, măcelăriți, femeile violate, copiii uciși, o parte dintre ei, un număr care nu se cunoaște final, răpiți, luați ostatici în Gaza și de acolo sunt vezi și imagini cu atrocități îngrozitoare.
Armata și sistemele de comunicație nu au funcționat așa cum ne așteptam și a durat foarte multe ore până când s-a reușit să ia legătura, să preia controlul și încă sunt zone în care nu este clar dacă nu mai există teroriști infiltrați.
Există foarte multe motive de nemulțumire față de felul în care a fost pregătită Armata, pentru felul în care a fost pregătite sistemele de comunicație, felul în care s-a acționat și s-a răspuns. Cea mai mare parte a presei este foarte critică și foarte deschisă, există și un post de televiziune proguvernamental și un ziar finanțat de un magnat american, dar și până colo se aud critici.
Va veni momentul după ce vom trece de această perioadă și câștigăm războiul pentru că după cum știți noi nu avem alte alternative decât să câștigăm războiul. După acest moment va trebui să analizăm, să anchetăm, să tragem la răspundere pe cei care nu au fost pregătiți suficient, sistemele care nu au funcționat, trebuie învățat ce nu a funcționat și ce trebuie perfecționat în continuare.
Playtech.ro: Ceea ce trăiți acum se compară cu alte evenimente din trecut ca dimensiune sau ca stare?
Dan Romașcanu: Ceea ce am trăit acum nu se compară ca dimensiuni cu nimic. Au mai existat perioade de război, de bombardamente. Bombardamentele cu rachete cel puțin deocamdată nu au fost atât de intense, iar sistemele antirachetă și-au făcut datoria în mare parte.
Au mai existat perioade, perioada 2000, 2004, 2005 de atentate teroriste de foarte mare intensitate în care la fiecare 2-3 zile exploda câte un autobuz cu bombe puse de teroriști sau teroriști sinucigași în multe cazuri.
Niciodată nu s-a întâmplat ca sistemul de apărare unu să nu reușească să neutralizeze să contracareze din timp relativ scurt, doi să permită intrarea unui număr așa mare de teroriști, au intrat se estimează mii de teroriști
A fost o prăbușire a liniei de apărare care eu știu în istorie poate fi echivalentă cu prăbușirea Liniei Maginot la începutul celui De-al Doilea Război Mondial.
Playtech.ro: Cum funcționează canalele oficiale? De unde se informează oamenii? Cum e presa în Israel?
Dan Romașcanu: Canalele oficiale nu funcționează bine pentru că există o cenzură, iar această cenzură are două motive, un motiv este motivul operativ, acela de a nu da indicații prea detaliate, de exemplu dacă există un tir cu rachete, a nu se preciza locul în care a căzut o rachetă pentru a nu ajuta inamicul să-și regleze tirul.
Există și o problemă morală, în Israel nu se anunță un deces pe canalele oficiale până în momentul în care nu a fost anunțată familia. În general nu se arată vizual morții, asta are o origine religioasă și are legătură cu respectul față de mort. Nu se dau la știrile noastre trupuri sfârtecate sau alte lucruri din aceste pe care alte surse de informare le publică fără rețineri.
Există mare dificultate în identificarea celor dispăruți , erau cam 20 de localități în jurul zonei Gaza în care au pătruns teroriștii, în fiecare dintre ele au fost zeci de morți
Sunt și foarte mulți dispăruți și încă nu se știe dacă sunt morți sau în viață și au fost luați prizonieri în Gaza. Din 1,200 de morți nume au fost publicate doar pentru 300. Canalele oficiale nu funcționează bine din punctul acesta de vedere.
Playtech.ro: Cum s-au adaptat oamenii la recomandările autorităților? Lumea s-a panicat? Cum s-a acționat?
Dan Romașcanu: Populația are tendința să asculte și să aștepte indicațiile oficiale „La bine și la rău”. De exemplu, acum două zile a fost publicată o informație care era legată de precauțiile pentru starea de urgență cam ce ar trebui să ai în casă, apă, alimente pentru câteva zile, medicament.
Informația a fost publicată ca precauție, dar a fost preluată ca o indicație, felul în care a fost formulată a fost prost și au trebuit să dea o dezmințire după două 2-3 ore pentru că lumea s-a năpustit în supermarketuri și au golit rafturile de toate cele.
אושר עד בעקבות הנחיית פיקוד העורף
🤦 pic.twitter.com/et3BM9XQrI— Asslan Khalil (@KhalilAsslan) October 9, 2023