VIDEO Protestele masive continuă la Paris. Măsura luată de Macron care a revoltat populația
Peste un milion de persoane s-au alăturat într-o zi de proteste și greve, potrivit ministerului de interne francez, împotriva planurilor de amânare a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Greve și proteste masive în Franța
Update 21 ianuarie, ora 17.20. Asociațiile de tineret protestează din nou pe străzile din Paris, revoltate fiind de reforma din sistemul de pensii care vizează creșterea vârstei de pensionare. 11 asociații de tineret au făcut apel la mobilizare, chemându-i în stradă pe toți cei nemulțumiți de intenția de modificare a sistemului de pensii din Franța. Manifestațiile sunt orchestrate de partidele de stânga.
Știrea inițială: Peste un milion protestatari au ieșit pe străzile Parisului, iar în alte 200 de orașe franceze au avut loc demonstrații.
Președintele Emmanuel Macron a calificat reformele drept „juste și responsabile” – dar acestea se confruntă cu un moment de cumpănă.
Grevele au perturbat grav transportul public și multe școli au fost închise.
Proteste au avut loc în toată Franța, la Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilia și Toulouse, unde au ieșit în stradă șoferii de tren, lucrătorii din sectorul public și personalul din rafinării.
Șeful marelui sindicat CGT, Philippe Martinez, a estimat numărul total al protestatarilor la peste două milioane, mai mult decât cifra de 1,12 milioane avansată de guvern. Aceștia au declarat că 400.000 de persoane s-au alăturat celui mai mare marș, din Place de la République din Paris.
Încurajate de succesul lor, sindicatele au convocat o nouă zi de acțiune pentru 31 ianuarie.
Poliția a fost prezentă în forță la Paris, în caz de violențe din partea infiltraților din ultra-stânga „black bloc”, dar au existat puține ciocniri și 38 de arestări. Prim-ministrul Élisabeth Borne a lăudat atât poliția, cât și sindicatele pentru „condițiile bune” în care au avut loc protestele.
Pe unele linii de cale ferată, doar unul din 10 servicii funcționa, în timp ce la metroul din Paris funcționa un serviciu de schelet.
Principalul sindicat din învățământul secundar a declarat că 65% dintre profesori sunt în grevă, deși Ministerul Educației a declarat că este vorba de 35%.
Motivul nemulțumirii: vârsta de pensionare
Conform propunerilor prezentate de primul ministru la începutul acestei luni, din 2027, oamenii vor trebui să lucreze 43 de ani pentru a se califica pentru o pensie completă, față de 42 de ani în prezent.
Apreciată de guvern ca fiind o măsură vitală pentru a proteja sistemul francez de pensii pe cote-părți, reforma se dovedește a fi extrem de nepopulară în rândul publicului, 68% dintre aceștia declarându-se împotrivă, potrivit unui sondaj IFOP realizat săptămâna aceasta.
Toate sindicatele din țară – inclusiv așa-numitele sindicate „reformiste” pe care guvernul spera să le câștige de partea sa – au condamnat măsura, la fel ca și opoziția de stânga și de extremă dreapta din Adunarea Națională.
Deoarece partidul său Renaissance nu are majoritatea în Adunare, președintele Macron va fi nevoit să se bazeze pe sprijinul celor aproximativ 60 de deputați ai partidului conservator Republicanii. Deși în principiu sunt în favoarea reformei pensiilor, chiar și unii dintre ei au avertizat că ar putea vota împotrivă.
Având în vedere că se așteaptă ca procesul parlamentar să dureze câteva săptămâni, Macron se confruntă cu o campanie de opoziție continuă.